Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

ES būs savs Aizsardzības fonds

© Latvijas armija

Eiropas Komisija (EK) trešdien paziņoja plānus par Eiropas Aizsardzības fondu, lai ar tā palīdzību Eiropas Savienība (ES) efektīvāk izmantotu finansējumu tādās augsto tehnoloģiju jomās kā bezpilota lidaparāti un robotika.

EK norādīja, ka Eiropas Aizsardzības fonds nodrošinās 500 miljonus eiro ES finansējuma 2019.un 2020.gadā, lai palīdzētu valstīm iegādāties un izstrādāt militāro aprīkojumu.

Latvijas armija

No 2020.gada šī summa tiks divkāršota. EK sagaida, ka šo summu pēc dalībvalstu ieguldījuma varēs palielināt piecas reizes.

ES finansējums tiks izmantots, lai izstrādātu modernāko tehnoloģiju prototipus, kas ir investoriem riskantākā fāze. Finansējums tiks piešķirts tikai tad, ja projektā piedalīsies vismaz trīs kompānijas no vismaz divām ES dalībvalstīm.

EK arī piešķirs finansējumu izpētei aizsardzības jomā. ES dalībvalstis šobrīd pētniecībā un attīstībā tērē septiņas reizes mazāku summu nekā ASV.

ASV prezidents Donalds Tramps ir pieprasījis NATO dalībvalstīm atvēlēt aizsardzībai vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP). 22 ES dalībvalstis ir vienlaicīgi arī NATO sastāvā.

EK norāda, ka liela problēma ir aizsardzības budžetu neefektīva izmantošana - 25 miljardi eiro ik gadu tiek zaudēti sadarbības trūkuma dēļ. EK arī aplēsusi, ka apmēram 30% izdevumu varētu ietaupīt, ja valstis militāro aprīkojumu iepirktu kopā.

"2% no IKP iztērēti atsevišķi sniedz mazāku drošību nekā tad, ja daļa šīs naudas tiek iztērēta kopīgi. Tikpat svarīgs kā naudas daudzums ir tas, kā tā tiek izmantota," reportieriem uzsvēra EK viceprezidents Jirki Katainens.

Paralēli aizsardzības fondam EK arī sāka diskusiju par turpmāko ES sadarbību aizsardzībā. Lai arī nerosinot veidot ES armiju, EK tomēr mudināja valstis sadarboties ciešāk un piešķirt Briselei lielāku teikšanu aizsardzības jautājumos.