Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Merkele apsvērs eirozonas reformēšanu

© Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele otrdien paziņojusi, ka ir gatava apsvērt jaunā Francijas prezidenta Emanuela Makrona ierosinājumus eirozonas reformēšanai.

Uzrunājot uzņēmējdarbības līderus Berlīnē, Merkele atzina, ka eirozonas dalībvalstu ekonomiskā vienotība nav ideāla.

Merkele, kas septembrī Bundestāga vēlēšanās cer saglabāt kancleres amatu uz ceturto pilnvaru termiņu, sacīja, ka Vācija būtu gatava "ekonomiskai valdībai", lai apkopotu labāko praksi eirozonas ekonomikas izaugsmei.

"Mēs, protams, varētu apsvērt kopīgu finanšu ministru, ja apstākļi būs pareizie", līdzsvarojot risku, atbildību par parādsaistībām un iespējām diktēt politiku, sacīja Merkele.

Scanpix

"Mēs varētu arī apsvērt eiro-budžetu, ja būs skaidrs, ka mēs patiešām stiprinām ekonomikas struktūru un darām saprātīgas lietas," viņa piebilda.

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā Makrons ierosināja reformēt eirozonu, uzverot, ka eirozona nevar turpināt tāda, kā tā ir pašreiz, ja nevēlas kļūt par upuri protestiem un populismam.

Makrons ierosinājis izveidot eirozonai atsevišķu budžetu, atsevišķu parlamentu un finanšu ministra posteni.

Kopš stāšanās prezidenta amatā Makrons cenšas veidot ciešas attiecības ar Vāciju un izvēlējās Berlīni par galamērķi savai pirmajai ārvalstu vizītei pēc prezidenta zvēresta nodošanas.

Kopīgajā preses konferencē Merkele pauda atbalstu Makrona aicinājumam veikt "vēsturisku ES rekonstrukciju" un pat signalizēja zināmu atvērtību iespējamai ES līgumu grozīšanai, kas Berlīnē tiek uztverts ar lielu skepsi.

Vācija un Francija, kas tradicionāli tiek uzskatītas par ES dzinējspēkiem, pagājušajā mēnesī vienojās izveidot kopīgu darba grupu, lai sāktu eirozonas reformu procesu.

Darba grupa nākammēnes atskaitīsies Vācijas un Francijas ministru sanāksmē.