Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

EP atbalsta pirmo Eiropas Savienības-Kubas līgumu

© EPA/Scanpix

Eiropas Parlamenta deputāti trešdien deva piekrišanu pirmajam Eiropas Savienības (ES) un Kubas sadarbības līgumam, iezīmējot pagrieziena punktu abu pušu attiecībās.

567 deputātiem balsojot par, 65 pret un 31 atturoties, Eiropas Parlaments (EP) trešdien atbalstīja Politiskā dialoga un sadarbības nolīgumu (PDSN) starp ES un Kubu. Tas veicinās tirdzniecību, abu pušu dialogu un ekonomisko sadarbību, kā arī ļaus ES un Kubai sadarboties globālu jautājumu risināšanā.

Tieši neminot ASV noteikto embargo, deputāti neatbalsta "likumus un pasākumus, kam ir ekstrateritoriāla ietekme", jo tie "kaitē Kubas iedzīvotājiem". ES un Kubas nolīgumam vajadzētu uzlabot Kubas iedzīvotāju dzīves apstākļus un sociālās tiesības, norāda EP deputāti.

Kubas valdībai būtu jāīsteno starptautiskajiem standartiem atbilstoša cilvēktiesību politika un jāratificē attiecīgās ANO cilvēktiesību konvencijas, mudina deputāti. Viņi norāda, ka PDSN darbību iespējams apturēt cilvēktiesību pārkāpumu dēļ.

scanpix

Nākamie soļi: Sarunas par nolīgumu sākās 2014. gada aprīlī, bet pērn decembrī to parakstīja ES augstā pārstāve ārlietās Federika Mogerīni. Lai stātos spēkā, tam bija jāsaņem EP piekrišana. Līdz ar Eiropas Parlamenta balsojumu stāsies spēkā tās nolīguma daļas, kas attiecas uz ES pilnvarām. Lai stātos spēkā pilnā apjomā, tas jāapstiprina visām dalībvalstīm.

Citāts: EP ziņotāja Elena Valenciano (S&D, Spānija) sacīja: "Ar šo balsojumu Eiropas Parlaments atbalsta dialogu un sadarbību ar Kubu, lai tā veidotu konstruktīvas un nākotnē vērstas attiecības abu pušu pilsoņu interesēs."