Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

EP draud iesaldēt Turcijas pievienošanās sarunas ES

© SCANPIX

Tā kā Turcijā plānotās izmaiņas konstitūcijā neatbilst ES dalībvalstīm noteiktajiem kritērijiem, to īstenošanas gadījumā būtu jāiesaldē Turcijas pievienošanās sarunas ES, EP deputāti brīdina ceturtdien pieņemtā rezolūcijā.

EP deputāti ir noraizējušies par situācijas pasliktināšanos likuma varas, cilvēktiesību, mediju brīvības un korupcijas apkarošanas jomās. Viņi nosoda Turcijas prezidenta pausto atbalstu nāvessoda atjaunošanai valstī. Tas apdraudētu Turcijas dalību Eiropas Padomē un liktu nekavējoties pārtraukt ES pievienošanās sarunas.

Ņemot vērā nesenā referenduma rezultātus un Turcijas prezidenta pilnvaru paplašināšanu, deputāti rezolūcijā aicina Eiropas Komisiju un dalībvalstis "nekavējoties oficiāli apturēt pievienošanās sarunas ar Turciju, ja konstitucionālo reformu kopums tiek īstenots nemainīgā veidā."

Ikgadējā Turcijas reformu progresa novērtējumā deputāti arī norāda, ka 2016.gads Turcijai bijis grūts gads. Karš Sīrijā radījis bēgļu straumi uz Turciju, turklāt valsts piedzīvojusi arī vairākus teroristu uzbrukumus un apvērsuma mēģinājumu.

EP deputāti nosoda apvērsuma mēģinājumu un pauž solidaritāti Turcijas iedzīvotājiem, taču vienlaikus pauž nožēlu par valdības nesamērīgo reakciju, masveidā atbrīvojot no darba ierēdņus, slēdzot plašsaziņas līdzekļus, arestējot žurnālistus, tiesnešus un cilvēktiesību aktīvistus, kā arī slēdzot skolas un universitātes.

Scanpix

Vienlaikus rezolūcijas projektā uzsvērta labu ES - Turcijas attiecību nozīme un nepieciešamība pēc konstruktīva un atklāta dialoga. Tikai tā iespējams risināt tādus abām pusēm nozīmīgus jautājumus kā migrācija, drošība un terorisms. EP deputāti atbalsta ES un Turcijas muitas savienības modernizēšanu, iekļaujot tajā klauzulu par cilvēktiesībām un pamatbrīvībām.

Rezolūcija tika apstiprināta ar 477 balsīm pret 64, 97 deputātiem atturoties. EP gatavojas rudenī uz Ankaru nosūtīt ad-hoc delegāciju parlamentārā dialoga atjaunošanai.

Citāti: EP ziņotāja Kati Piri (S&D, Nīderlande) sacīja: "Šis parlaments vienotā, skaidrā un skaļā balsī nosoda Turcijas valdības veikto demokrātisko standartu pazemināšanu, un turpina atbalstīt Turcijas cilvēkus. Miljoni Turcijas iedzīvotāju vēlētos arī turpmāk ES redzēt kā reformu veicinātāju viņu valstī. Mēs kopā ar jums [Turcijas iedzīvotājiem] ceram, ka "Adalet" (tiesiskums) jau drīz atgriezīsies Turcijā"

Pamatinformācija: Procedūra ES pievienošanās sarunu apturēšanai ir izklāstīta Sarunu programmas Turcijai 5. pantā. Tas nosaka, ka "gadījumā, ja Turcijā nopietni un ilgstoši pārkāps brīvības, demokrātijas, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošanas, kā arī tiesiskuma principus, kas ir Savienības pamatā, Komisija pēc savas iniciatīvas vai pēc pieprasījuma, ko izteikusi trešdaļa dalībvalstu, ieteiks apturēt sarunas un ierosinās nosacījumus to atsākšanai."