Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Krievijas opozicionārs Hodorkovskis aicina baltiešus nezaudēt modrību

ATZINĪGI. Mihails Hodorkovskis atzinīgi novērtējis Sandras Kalnietes vadībā izstrādāto ETP dokumentu par tā precīzo Krievijas realitātes atainošanu © Publicitātes foto

2.lapa

Kopīgas ES aizsardzības investīcijas

Ņemot vērā šo izklāstu, ETP pieņēma dokumentu, kurā fiksēta pozīcija turpmākajām attiecībām ar Krieviju. Dokumenta izstrādi vadīja Latvijas ETP deputāte Sandra Kalniete. Tā kā tas vēl jāapstiprina visai ETP grupai, ar konferencē izstrādāto projektu žurnālisti pilnībā netika iepazīstināti un par tā, tāpat kā pašas konferences, saturu nācās uzzināt no dalībnieku pārstāstiem.

S. Kalniete uzsvēra ES aizsardzības savienības aktualizēšanu kontekstā ar nākamo daudzgadu budžetu. Gan ETP deputāti, gan NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs uzsvēra: ES aizsardzības spēku stiprināšana ir apsveicama, bet nevar būt dublēšanās ar NATO, kas ir galvenais drošības balsts. «Starp NATO un ES nav sacensības, tās neaizvietos viena otru,» atkārtoja J. Stoltenbergs. Pēc viņa domām, pašlaik ir liela ES aizsardzības industrijas fragmentācija un pārāk maza efektivitāte attiecībā pret ieguldītajiem resursiem, tāpēc nepieciešama labāka valstu sadarbība. ETP grupas vadītājs Manfrēds Vēbers minēja nepieciešamību efektivizēt izdevumus un veidot kopēju aizsardzības industrijas tirgu, kopīgus iepirkumus, kas nebūšot viegli. Tāpat jāplāno kopīgas aktivitātes un investīcijas, jāveido vienots ģenerāldirektorāts, kura izveidi atzinīgi novērtēja arī Latvijas deputāte Inese Vaidere, vienlaikus bažījoties par visas jaunās struktūras pavadošo birokrātiju.

Kā vienu no piemēriem kopīgām investīcijām M. Vēbers minēja dronus, kurus attīstīt katra valsts atsevišķi nevar atļauties, bet nepieciešamas kopīgas ES investīcijas, kas garantētu jauno tehnoloģiju izmantošanu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā