Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Ietekmīgākais Latvijas eiroparlamentārietis - Krišjānis Kariņš

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Nevalstiskā organizācija VoteWatch Europe publiskojusi ikgadējo eiroparlamentāriešu ietekmes mērījumu, un politiski ietekmīgāko deputātu vidū vietu joprojām saglabā Krišjānis Kariņš.

Tiesa, no 11. vietas pagājušajā gadā viņš noslīdējis uz 19. vietu, ko dala ar bulgārieti Iskru Mihailovu.

Deputātu tops tiek veidots pēc noteikta algoritma - punkti tiek piešķirti par ieņemamajiem amatiem, ziņojumiem, balsojumiem, valodu prasmēm un publiskajām aktivitātēm. Nozīme ir arī politiskās grupas ietekmei, un Kariņš, jāatgādina, darbojas lielākajā no tām - Eiropas tautas partiju grupā (ETP). Ar iegūtajiem 37 punktiem Latvijas parlamentāriešu vidū deputāts Kariņš atzīts par visietekmīgāko. Viņam seko Roberts Zīle no Konservatīvo un reformu grupas ar 21,5 punktiem un Sandra Kalniete - arī no ETP - ar 19,5 punktiem. Taču TOP 70 iekļuvis tikai Kariņš. Novērtējumā būtiska loma ir arī tam, ar cik nozīmīgiem tematiem deputāts strādā. Kariņam tā ir enerģētika un naudas atmazgāšana. Plašāku atpazīstamību viņš izpelnījās saistībā dīzeļgeitas skandālu un autobūves industrijas melu apkarošanu, darbojoties izmeklēšanas komisijā.

Organizācija VoteWatch Europe vērš uzmanību, ka 70 populārāko deputātu vidū ir vairāki reti dzirdēti uzvārdi, kā piemēru minot arī latvieti Krišjāni Kariņu: «Viņi nav tik labi zināmi, plašsaziņas līdzekļos tik bieži neparādās, tomēr viņi ir ietekmīgi.»

Attiecībā uz top deputātu sarakstu kopumā - diezgan likumsakarīgi, ka par ietekmīgāko parlamentārieti 751 deputāta vidū atzīts Eiropas Parlamenta prezidents Antonio Tajani, un tālāk seko lielo partiju līderi. Izdevums EU Observer konstatē, ka lielākā ietekme joprojām pieder deputātiem no Vācijas un Itālijas, kamēr Lielbritānijas ietekme sākusi slīdēt uz leju.