Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Lepēna cer, ka Itālijas vēlēšanas paātrinās ES iziršanu

© Scanpix

Martā gaidāmās Itālijas parlamenta vēlēšanas, kurās lielu balsu skaitu varētu iegūt eiroskeptiski noskaņotās partijas, var dot nāvējošu triecienu Eiropas Savienībai (ES), paziņojusi galēji labējās Francijas Nacionālās frontes (FN) līdere Marina Lepēna.

Otrdien publicētajā intervijā itāļu laikrakstam "Corriere della Sera" Lepēna izteikusies, ka Itālijas vēlēšanas varētu iezīmēt jaunas Eiropas sākumu un kalpot par kārtējo apliecinājumu tam, ka tautas iestājas pret ES.

FN līdere arī izteikusies, ka ES vietā viņā vēlas redzēt Eiropas Nāciju Savienību.

Lepēnas vadītā partija tradicionāli sadarbojusies ar Itālijas Ziemeļu līgu, taču sarunā ar "Corriere della Sera" viņa izteikusies, ka atzinīgi vērtē arī populistiskās Pieczvaigžņu kustības (M5S) idejas.

"Mums ar viņiem nav oficiālu sakaru, taču viņi iekļaujas tajā pašā dinamikā, kas apšauba pašreizējo Eiropas Savienību, kuru aizstāv [Francijas prezidents] Emanuls Makrons un [Vācijas kanclere] Angela Merkele," norādījusi franču galēji labējo līdere.

Saskaņā ar aptaujām M5S, Ziemeļu līga un galēji labējā partija Itālijas brāļi (FdI) kopā varētu iegūt 45% balsu.

Tomēr gan M5S, gan Ziemeļu līga pēdējā laikā mīkstinājušas savu eiroskeptisko nostāju, atsakoties no ieceres rīkot referendumu par izstāšanos no eirozonas.

Turklāt M5S tradicionāli noraida iespēju, ka varētu iesaistīties koalīcijā ar kādu citu partiju.

Savukārt Ziemeļu līga un FdI iesaistījušās bijušā premjera Silvio Berluskoni vadītajā konservatīvo koalīcijā, kura saskaņā ar aptaujām var cerēt uz uzvaru vēlēšanās.

Tomēr konservatīvo koalīcija varētu iegūt nepietiekamu balsu skaitu, lai nodrošinātu sev absolūto vairākumu.