Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Slovākija atsakās ratificēt Stambulas konvenciju

© Scanpix

Slovākija neratificēs Eiropas Padomes Stambulas konvenciju, kuras mērķis ir izskaust vardarbību pret sievietēm, piekāpjoties spiedienam no koalīcijas partneru un reliģisko organizāciju puses, trešdien paziņojis premjerministrs Roberts Fico.

Pirms divām nedēļām konvenciju noraidīja arī Bulgārija, kas šobrīd pilda Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts pienākumus.

Slovākija Stambulas konvenciju parakstīja 2011.gadā, taču to vēl nepieciešams ratificēt parlamentā.

Fico norādījis, ka Slovākija iekļaus nacionālajos likumos visas konvencijas normas, kas paredz pret sievietēm vērstās vardarbības apkarošanu, taču pašu konvenciju neratificēs, jo tā tiek vērtēta pretrunīgi un var novest pie viendzimuma laulību legalizēšanas.

Slovākijā viendzimuma laulības faktiski ir aizliegtas, jo 2014.gadā tika pieņemti konstitūcijas grozījumi, kas laulību definē kā savienību starp vīrieti un sievieti.

Slovākija nav atzinusi arī jebkāda cita veida viendzimuma pāru civiltiesiskās savienības.

"Mēs nevaram pieņemt normas, kas ir pretrunā ar tautas jūtām dažās valstīs," norādīja Fico.

Viņš piebilda, ka, lai gan konvencijai ir cēls mērķis izskaust vardarbību pret sievietēm, tajā "nevajadzīgi apšaubītas dabīgās atšķirības starp vīriešiem un sievietēm un tās dēvētas par stereotipiem".

Fico vadīto sociāldemokrātu koalīcijas partneri - Slovāku Nacionālā partija (SNS) ceturtdien paziņoja, ka tā pieprasīs, lai Bratislava atsauc arī savu parakstu zem Stambulas konvencijas.

Konvencijas kritiķi norāda, ka dokumentā "dzimte" definēta kā "sociālās lomas, uzvedība, darbība un īpašības, ko konkrēta sabiedrība uzskata par atbilstošu sievietei un vīrietim".

Katoļu baznīca, ar kuru sevi saista 62% slovāku, savukārt norāda, ka konvencija var novest pie reliģiskās brīvības ierobežošanas.

Starp ES dalībvalstīm Stambulas konvenciju nav parakstījusi Bulgārija, Čehija, Grieķija, Horvātija, Īrija, Lielbritānija un Ungārija.

To nav parakstījusi arī Krievija un Azerbaidžāna, kas arī pārstāvētas Eiropas Padomē.