Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Junkeru kritizē par sava palīga iecelšanu augstā amatā

© EPA/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti pirmdien nosodījuši Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera kancelejas vadītāja Martina Zelmaira negaidīto iecelšanu EK ģenerālsekretāra amatā.

Junkers februāra beigās paziņoja, ka Zelmairs, kurš kopš 2014.gada vadījis Junkera kanceleju, tiks paaugstināts amatā. Taču daudzi EP deputāti kritizējuši caurspīdīguma trūkumu šī lēmuma pieņemšanā.

Fransuāza Grosetete, kura pārstāv centriski labējo Eiropas Tautas partijas (EPP) frakciju, EP debatēs norādīja, ka šis solis ir medusmaize eiroskeptiķiem un nostiprinās mītu, ka Briselē lietas tiek kārtotas aiz slēgtām durvīm.

Zelmairs janvārī sākotnēji pieteicās EK ģenerālsekretāra vietnieka amatam, bet neilgi pēc viņa pieteikuma sekmīgas izskatīšanas Junkers nolēma, ka Zelmairs var apiet vietnieka amatu un uzreiz nomainīt ģenerālsekretāra amatā Aleksandru Italianeru, kurš dodas pensijā.

"Tas ož pēc nepotisma, bezatbildīgas vadības un līdzekļu izšķērdēšanas. Paldies Dievam, ka Lielbritānija pamet ES," sacīja eiroskeptiķis Naidžels Farāžs.

Zaļie paziņojuši, ka šī Junkera soļa dēļ aizkavēs balsojumu par EK budžetu, bet liberāļi ieteikuši Junkeram atsaukt Zelmaira iecelšanu EK ģenerālsekretāra amatā.

Reuters/Scanpix

Liberāļu frakcijas "Eiropas Liberāļu un demokrātu alianse" (ALDE) līderis Gijs Ferhofstads sacīja, ka Junkera vadītājai EK būs tāds pats liktenis kā Žaka Santera vadītājai komisijai, kas 1999.gadā bija spiesta atkāpties nepotisma skandāla dēļ.

Bažas radījis arī fakts, ka Zelmairs ir vācietis, kas vēl vairāk palielinās Vācijas ietekmi ES institūcijās.

Eiropas tiesībsargs paziņojis, ka analizē divas oficiālas sūdzības, kas saņemtas par Zelmaira iecelšanu jaunajā amatā.

ES budžeta un cilvēkresursu komisārs Ginters Etingers savukārt EP sēdē aizstāvēja Zelmaira iecelšanu EK ģenerālsekretāra amatā.

"Mēs esam visu darījuši saskaņā ar noteikumiem," sacīja Etingers, norādot, ka Junkeram ir tiesības iecelt amatos augstākos ES ierēdņus.

"Mums nevajadzētu pārvērst Zelmaira kungu par kaut kādu briesmoni," viņš piebilda.