Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Ņem vērā! Ceļotgribētājiem būs jāreģistrējas jaunā ES sistēmā

© F64

Lai palielinātu drošību uz robežām, Eiropas Savienība (ES) sāks tiešsaistes sistēmā pārbaudīt ieceļotājus no bezvīzu režīma valstīm.

ES dalībvalstis un Eiropas Parlaments (EP) trešdien panākuši politisku vienošanos par Eiropas ceļojumu informācijas un autorizācijas sistēmas (European travel information and authorisation system, ETIAS) izveidi.

Sistēma, kas veidota pēc ASV elektroniskās ceļošanas atļauju sistēmas (ESTA) parauga, ļaus ES pārbaudīt ceļotājus no bezvīzu režīma valstīm, kas vēlas iebraukt Šengenas zonā.

Sistēma, kurā ceļotgribētājiem būs jāreģistrējas, pārbaudīs ceļotāju datus ES un Interpola datubāzēs. Ja nekāda aizdomīga informācija netiks atrasta, automātiski tiks izdota atļauja iebraukt Šengena zonā.

Taču ja personas informācija tiks atklāta kādā no datubāzēm, atļauju manuāli izdos varasiestādes, kurām būs četras dienas laika, lai izlemtu, vai izdot atļauju vai nē.

"Šodien noslēgtā vienošanās ir svarīgs solis ES ārējo robežu aizsardzībā. Zinot, kas iebrauc ES, vēl pirms viņi ierodas pie robežas, mēs labāk spēsim apturēt tos, kuri var apdraudēt mūsu pilsoņus," norādīja Bulgārijas iekšlietu ministrs Valentīns Radevs.

Pieteikšanās vīzas atļaujai, kas būs derīga trīs gadus, maksās septiņus eiro.

Vienošanās par jaunās sistēmas izveido vēl jāapstiprina EP deputātiem un ES dalībvalstīm, bet gaidāms, ka sistēma sāks darboties jau 2020.gadā.