Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropas Komisija gatavo plastmasas šķīvju aizliegumu

© Ekrānšāviņš no avīzes

Lai cīnītos ar atkritumu problēmu jūrās, Eiropas Komisija (EK) rosina aizliegt Eiropas Savienībā (ES) plastmasas šķīvjus, dakšiņas, salmiņus, vates kociņus un citus vienreizēji lietojamus plastmasas izstrādājumus, kuriem ir pieejama alternatīva no cita materiāla.

Patērētāji diez vai būs iepriecināti par šādu perspektīvu, jo alternatīvas - papīra šķīvji vai koka dakšiņas - lielākoties ir dārgākas nekā plastmasas radinieki. Tajā pašā laikā uzņēmējiem Latvija varētu pavērt jaunas biznesa iespējas - papīra šķīvīšu vai koka dakšiņu ražošanu.

Pēc Eiropas Komisijas aplēsēm, vienreizējie plastmasas izstrādājumi, kā arī pazaudēti un pamesti zvejas rīki kopā veido 70% no visa jūras piedrazojuma. EK viceprezidents Franss Timmermanss, iepazīstinot ar EK jauno priekšlikumu, uzsvēra: «Plastmasas atkritumi, neapšaubāmi, pieder pie lielajiem jautājumiem, un eiropiešiem kopīgi jārīkojas, lai šo jautājumu atrisinātu, jo plastmasas atkritumi nokļūst gaisā, ko elpojam, pārtikā, ko ēdam, lauksaimniecības zemē, jūrās un okeānos. Iesniegtie priekšlikumi, ieviešot virkni pasākumu, pakāpeniski samazinās vienreizlietojamo plastmasas izstrādājumu apjomu veikalu plauktos. Dažus no tiem mēs aizliegsim un aizstāsim ar videi draudzīgākiem priekšmetiem, gādājot, lai iedzīvotāji joprojām varētu lietot iecienītās preces.»

Pēc EK ieceres, aizliegums varētu attiekties uz tādiem vienreizlietojamiem plastmasas izstrādājumiem, kam par pieņemamu cenu ir viegli pieejami aizstājēji.

Savukārt attiecībā uz izstrādājumiem, ko aizstāt nav tik vienkārši, paredzēts panākt, ka dalībvalstīs tos lietos mazāk. Tāpat dalībvalstīm būs pienākums līdz 2025. gadam savākt 90% vienreizlietojamo plastmasas dzērienu pudeļu, piemēram, izmantojot depozīta atmaksas shēmas.

Lai EK ierosinājums stātos spēkā, tas jāapstiprina ES dalībvalstu valdībām un parlamentiem. Līdz 2030. gadam šis aizliegums varētu samazināt kaitējumu videi 22 miljardu eiro apmērā. Saskaņā ar prognozēm, ierosinātā direktīva patērētājiem ietaupītu 6,5 miljardus eiro.

Viedoklis

Inese VAIDERE, Eiropas Parlamenta deputāte

- Pilnībā atbalstu šādu priekšlikumu dažādu vienreizlietojamo plastmasas trauku aizliegšanai. Tas būs liels solis uz priekšu cīņā pret milzīgo piedrazojumu, ko rada tieši plastmasas atkritumi. Svarīgs ir fakts, ka liela daļa šo produktu netiek ražoti Eiropā, bet gan ievesti no citiem reģioniem, līdz ar to vietējie ražotāji no aizlieguma necietīs. Svarīgs punkts ir tas, ka vairāk domāt ekoloģiski būs mudināti un motivēti kā sabiedrība, tā arī ražotāji, videi nedraudzīgus iepakojumus aizstājot ar ilgtspējīgiem alternatīviem risinājumiem. Cilvēka ikdienas sadzīvē un veikalu plauktos arvien samazināsies plastmasas izstrādājumi un produktu iepakojums. Ja aktīvi necīnīsimies ar pieaugošo plastmasas atkritumu problēmu, arī Latvijā drīz, līdzīgi kā Āzijā un citviet pasaulē, slīksim atkritumos.