Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Melbārde Eiropas valstu žurnālistiem stāstīs, kas ir Dziesmu un deju svētki

© F64

Otrdien, 26. jūnijā, Eiropas Parlamentā Briselē norisināsies Eiropas Kultūras mantojumam veltīta augsta līmeņa konference “Kultūras mantojums Eiropā: savienojot pagātni un nākotni”. Konferenci atklās Eiropas Parlamenta (EP) un Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāji - Antonio Tajāni un Žans Klods Junkers.

Jau rīt kultūras žurnālisti no Eiropas valstīm uzzinās plašāk par vienu no lielākajiem Latvijas valsts simtgades notikumiem - XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem.

Vienīgā pārstāve no Baltijas valstīm, atklāšanas panelī ar prezentāciju par latviešu Dziesmu un deju svētkiem īpaši aicināta piedalīties arī Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde.

Jau rīt kultūras žurnālisti no Eiropas valstīm uzzinās plašāk par vienu no lielākajiem Latvijas valsts simtgades notikumiem - XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem.

„Mums, latviešiem, Dziesmu un deju svētku tradīcija ir viena no spilgtākajām latviskās identitātes izpausmēm, taču, ja paskatāmies uz šīs tradīcijas saknēm, nepārprotami atklājas tas, ko mūs aicina atcerēties, pētīt un popularizēt Eiropas kultūras mantojuma gads - proti, vietējā savdabīgā mantojuma izcelsmē atrodamās un saskatāmās mūs visus vienojošās kopīgās eiropeiskās vērtības. Arī mūsu Dziesmu un deju svētku saknes ir meklējamas Eiropas kultūrā vēl krietni pirms Latvijas valstiskuma veidošanās, taču mūsdienās tik spēcīgu kopā dziedāšanas tradīciju nevarēsim atrast nekur pasaulē - Dziesmu un deju svētkos iesaistās 38% iedzīvotāju, savukārt netiešā veidā - nodrošinot dažādus pakalpojumus, baudot svētkus klātienē vai arī tiešraidēs - pat 87%. Tieši tādēļ mūsu svētkus atzinīgi vērtē un apbrīno visā pasaulē,” akcentē kultūras ministre Dace Melbārde.

Konference Briselē sāksies plkst. 15:00 (Latvijas laiks) un būs skatāma arī tiešsaistē.

2018. gads ir pasludināts par Eiropas Kultūras mantojuma gadu, un konference pēc Eiropas Parlamenta priekšsēdētaja A. Tajāni iniciatīvas organizēta par godu tam. Pasākums vienkopus pulcēs politiskos līderus, politiku izstrādātājus, interešu grupu pārstāvjus, pazīstamus Eiropas māksliniekus u.c.