Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Politika

Antidemokrātiskās vēlētāju iniciatīvas

© F64

LTV priekšvēlēšanu debašu ciklā Izvēlies nākotni!, kas 19. maijā notika Jelgavā, pārraides vadītāji aicināja Jelgavas domes kandidātus paust savu attieksmi par portālā manabalss.lv uzsākto parakstu vākšanu, lai veiktu izmaiņas likumā Par pašvaldībām, kurā ir iecerēts paredzēt noteikt astoņu gadu limitu laikam, kad pašvaldības deputāts varētu ieņemt konkrētas pašvaldības priekšsēdētāja amatu.

Tā, lūk, esot tautas iniciatīva, kas aizstāv svarīgāko demokrātisko vērtību, un tā ir amata termiņa ierobežojumi. Pat Valsts prezidentam ir noteikts divu termiņu ierobežojums, bet kaut kādi tur ušakovi drīkst rullēt vairāk par diviem termiņiem. Nost ar pašvaldību vadītājiem, kas pārāk ilgi aizsēdējušies domju vadītāju krēslos!

Ikviens, kurš TV debatēs nepiekrita «tautas iniciatīvai», izskatījās kā noziedzīgs demokrātijas nīdējs. Diemžēl LTV viedokļu līderiem ir pilnīgi greiza izpratne par demokrātiju. Demokrātija ir valsts pārvaldes forma, kurā varu īsteno tauta tieši vai ar tautas ievēlēto pārstāvju starpniecību.

Jebkuras idejas, kuru mērķis aizliegt tautai vai tās priekšstāvjiem lemt par kādu jautājumu vai ierobežot tautas vai tās priekšstāvju tiesības balsot par kādu kandidātu, ir antidemokrātiskas. Iecere noteikt astoņu gadu limitu laikam, kad pašvaldības deputāts varētu ieņemt konkrētas pašvaldības priekšsēdētāja amatu, ir antidemokrātiska. Tas ir aicinājums vēlētājiem parakstīties par tautas varas apjoma ierobežošanu.

Demokrātiju var ierobežot tikai tādēļ, lai to aizstāvētu - lai novērstu tirāniju.

Vienkārša vairākuma tiesības lemt par jebkuru jautājumu parasti tiek ierobežotas ar likuma normām, kas ierobežo vairākuma tirāniju. Lai mainītu Satversmi, ir vajadzīgs nevis vienkāršs vairākums, bet gan ļoti lielas sabiedrības daļas atbalsts utt.

Lai novērstu vienas paaudzes tirāniju, ir amati, piemēram, valsts galvenās izpildvaras persona (prezidents ASV), kam ir noteikti termiņu ierobežojumi. Savukārt, lai nodrošinātu paaudžu nomaiņu, dažādi termiņu ierobežojumi ir noteikti speciālu dienestu, augstskolu, tiesu un prokuratūras vadībā. Par šo amatu pretendentiem netiek balsots vispārējās vēlēšanās. Problēma, kas rodas, ieviešot antidemokrātiskas normas, pat tad, ja mērķis ir ierobežot tirāniju, ir obligāta prasība, noslēdzoties termiņam, pat labu un izcilu vadītāju aizstāt ar citu.

Salīdzinot ar valsts līmeni, Latvijas pašvaldību kompetence ir tik ierobežota, ka runāt par tirāniju var tikai nenopietnā līmenī. Visi valsts izpildvaras atzari, kuri atrodas pašvaldību teritorijā (ja tādi vispār ir) - Valsts policija, tiesas, prokuratūra utt., ir padoti valsts centrālajai varai - ministrijām un valsts līmeņa struktūrām.

Tāpēc priekšlikumiem noteikt limitu laikam, kad pašvaldības deputāts varētu ieņemt konkrētas pašvaldības priekšsēdētāja amatu, nav nekāda sakara ar demokrātiju vai tirānijas ierobežošanu. Šādas normas ir izdevīgas politiskajiem nespējniekiem - tādiem spēkiem, kuriem nav cerību demokrātiskā veidā aizbīdīt savu līderi - politisko mironi - kādas svarīgas pašvaldības vadībā, īpaši pašvaldībās, kuras vada līderi ar augstu vietējo iedzīvotāju uzticību.

Vēlētāju uzticību ieguvušo līderu aizstāšana ar avantūristiem un iznireļiem, kuri nav pārbaudīti ar varu, rada riskus, kad nevis tikai vienā pašvaldībā (Lielvārdes), bet jau daudzās notiks «gadsimta afēras» viena pēc otras.

Nevarētu teikt, ka antidemokrātiskā iniciatīva ir izcili populāra. Mēneša laikā no 14. aprīļa līdz 22. maijam ierosinājumu noteikt astoņu gadu limitu pašvaldības priekšsēdētāja amatam atbalstīja 1379 vēlētāji.

Citas iniciatīvas portālā manabalss.lv ir guvušas lielāku atbalstu. Divu mēnešu laikā gandrīz 5000 vēlētāju atbalstīja Latvijas Ornitoloģijas biedrības aicinājumu noteikt mežizstrādes un jaunaudžu kopšanas pārtraukumu no 1. aprīļa līdz 30. jūnijam.

Trīs mēnešu laikā desmit tūkstoši vēlētāju atbalstīja aicinājumu samazināt PVN veselīgiem pārtikas produktiem utt.

Diemžēl pašvaldības paliek par vienu no retajām sfērām, kurā ir noturējusies cieša atgriezeniskā saikne starp vēlētājiem un ievēlētajiem deputātiem.

Savukārt, ja vērtējam tirānijas riskus Latvijā, tad problēma, kas skaudri izzīmējusies, ir cita - kā novērst specdienestu tirānijas pieaugumu Latvijā?