Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

EK rosina veikt izmeklēšanu par iespējamajiem referenduma pārkāpumiem

© Scanpix

Eiropas Komisija (EK) otrdien aicinājusi Turciju sākt "caurspīdīgu izmeklēšanu" par iespējamajiem pārkāpumiem svētdien notikušajā referendumā par prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana pilnvaru paplašināšanu un pāreju no parlamentārās iekārtas uz prezidentālu sistēmu.

Taču Turcijas ES lietu ministrs Emers Čeliks paziņojis, ka ES aicinājums esot nepieņemams.

Kā ziņots, saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem svētdien notikušajā referendumā 51% turku nobalsoja par atteikšanos no parlamentārās iekārtas un pāreju uz prezidentālu sistēmu, kas paredz ievērojamu prezidenta pilnvaru paplašināšanu.

Starptautiskie novērotāji pirmdien paziņoja, ka referendums noticis "nevienlīdzīgā spēles laukumā" un abām pusēm nav bijušas vienlīdzīgas iespējas popularizēt savu viedokli.

SCANPIX

Novērotāji arī paziņoja, ka balsošanu izkropļojušas pēdējā brīža izmaiņas procedūrā.

"Mēs aicinām Turcijas varasiestādes ļoti rūpīgi apsvērt nākamos soļus un tiekties pēc plašākās iespējamās nacionālās vienprātības pēc referenduma," preses konferencē Briselē paziņoja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvis Margaritis Shins.

Viņš norādīja, ka šāda piesardzība nepieciešama ne tikai novērotāju ziņojuma dēļ, bet arī tāpēc, ka Erdoana pilnvaru paplašināšanas atbalstītāji referendumā uzvarējuši ar nelielu balsu pārsvaru un konstitūcijas labojumiem paredzamas tālejošas sekas.

"Mēs aicinām visas puses saglabāt savaldību un varasiestādēm sākt caurspīdīgu izmeklēšanu par novirzēm no normas, ko pamanījuši novērotāji," paziņoja Shins.

Norādot uz EK prezidenta Žana Kloda Junkera iepriekšējiem izteikumiem par ES un Turcijas turpmākajām attiecībām, Shins sacīja: "Mēs mudinām Turciju atkal tuvoties Eiropas Savienībai un nevirzīties vēl tālāk un vēl ātrāk prom no mums."

Savukārt Čeliks paziņoja, ka EK preses pārstāvja izteikumi esot spekulatīvi un nevarot tikt akceptēti, un aicināja ES "respektēt demokrātisku procesu".

Viņš arī nosodīja starptautisko novērotāju ziņojumu par referendumu, paziņojot, ka tas esot nepamatots, bet novērotāji pārsnieguši savu pilnvaru robežas.