Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Putina vadībā ticis izstrādāts plāns Trampa uzvarai vēlēšanās

© SCANPIX

Krievijas valdības domnīca, kuru kontrolē prezidents Vladimirs Putins, izstrādājusi plānu, lai ietekmētu ASV 2016.gada prezidenta vēlēšanās par labu Donaldam Trampam, kā arī grautu vēlētāju ticību ASV vēlēšanu sistēmai, ziņu aģentūrai "Reuters" apliecināja trīs pašreizējās un četras bijušās ASV amatpersonas.

Tās atsaucās uz diviem slepeniem domnīcas dokumentiem, kas nodrošinājuši bāzi un pamatojumu Krievijas intensīvajiem centieniem iejaukties ASV 8.novembra vēlēšanās.

ASV izlūkdienesta amatpersonas ieguvušas dokumentus, kurus izstrādājis Maskavā bāzētais Krievijas Stratēģisko studiju institūts, jau pēc vēlēšanām.

Institūtu vada atvaļinātas Krievijas ārējās izlūkošanas amatpersonas, kuras ieceļ Putina birojs.

Pirmais Krievijas institūta teksts ir stratēģijas dokuments, kas sagatavots jūnijā un izplatīts Krievijas valdības augstākajos ešelonos, tomēr tas nav bijis adresēts konkrētiem indivīdiem.

Tajā Kremlim ieteikts izvērst propagandas kampaņu sociālajos medijos un Krievijas valsts atbalstītajos globālajos ziņu medijos, iedrošinot ASV vēlētājus ievēlēt prezidentu, kas ieņemtu maigāku kursu pret Krieviju nekā prezidenta Baraka Obamas administrācija, sacīja septiņas amatpersonas.

Otrajā institūta dokumentā, kas izstrādāts oktobrī un izplatīts analoģiskā ceļā, pausts brīdinājums, ka vēlēšanās, visticamāk, uzvarēs demokrātu kandidāte Hilarija Klintone.

SCANPIX

Tāpēc, kā skaidrots dokumentā, Krievijai labāk būtu izbeigt Trampa atbalsta propagandu un tā vietā intensificēt informācijas izplatīšanu par vēlēšanu falsifikāciju, lai tādējādi grautu ASV vēlēšanu sistēmas leģitimitāti, kaitētu Klintones reputācijai un vājinātu viņas prezidentūru.

Dokumentiem bijusi svarīga loma, Obamas administrācijai nākot pie slēdziena, ka Krievija izvērsusi "viltus ziņu" kampaņu, kā arī veikusi kiberuzbrukumus Demokrātu partijas organizācijām un Klintones štābam, norādīja amatpersonas.

"Putinam prātā visu laiku bija šis mērķis, un viņš lūdza institūtu izstrādāt viņam "ceļa karti"," sacīja viens no avotiem - bijusī augsta ranga ASV izlūkošanas amatpersona.

Jūnija stratēģijas dokumentā izklāstītā pieeja ir plašāka versija Putina administrācijas 2016.gada martā uzsāktajiem centieniem.

Šajā mēnesī Kremlis instruēja valsts atbalstītos medijus, arī raidorganizāciju "Russia Today" un ziņu aģentūru "Sputnik", sākt gatavot pozitīvus materiālus par Trampa cīņu par Balto namu, sacīja četri "Reuters" avoti.