Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Makrons noliedz, ka pēc uzvaras pirmajā kārtā dusētu uz lauriem

© Scanpix

Francijas prezidenta vēlēšanu favorīts centrists Emanuels Makrons otrdien noliedza apgalvojumus, ka viņš pēc uzvaras vēlēšanu pirmajā kārtā dusētu uz lauriem, un uzstāja, ka cīņā pret galēji labējo kandidāti Martinu Lepēnu "nekas vēl nav uzvarēts".

"Es turpināšu cīnīties divas nedēļas. Es aizstāvēšu progresīvo nometni līdz galam," sacīja bijušais ekonomikas ministrs Makrons.

Lepēna intervijā televīzijai skaidroja, ka Makrons pārstāv "nevaldāmo globalizāciju" un nemīl savu valsti.

Prezidents Fransuā Olands, vēršoties pie vēlētājiem, otrdien sacīja: "Mums ir jābūt ārkārtīgi nopietniem un mobilizētiem, un mēs nedrīkstam uzskatīt, ka darījums jau ir noslēgts, jo katra balss ir jānopelna, par to ir jācīnās."

Pēc uzvaras vēlēšanu pirmajā kārtā, kurā viņš saņēma 24,1%, bet Lepēna - 21,3%, Makrons uzstājās ar vētrainu uzvaras runu, kurai sekoja svinības pazīstamā Parīzes bistro, kas izsauca kritiķu pārmetumus.

Sociālistu partijas priekšsēdētājs Žans Kristofs Kambadelis Francijas radio sacīja: "Viņš bija pašapmierināts. Viņš aplami uzskatīja, ka tas ir noslēgts darījums. Tas nav noslēgts darījums."

Scanpix

Lepēna pievienojās kritiķiem, sakot: "Visa franču tauta redzēja - viņam bija sajūta, ka viņš jau ir uzvarējis. Tā ir necieņa pret demokrātiju, pret vēlētājiem."

Aptaujas liecina, ka Makrons prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā sakaus Lepēnu ar 20 procentpunktu pārsvaru.

Tomēr, ņemot vērā negaidītos "Breksita" referenduma un ASV prezidenta vēlēšanu iznākumus, analītiķi brīdina, ka spējš atbalsta pieaugums Lepēnai pēdējā brīdī joprojām ir iespējams.