Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Trampa ģimene un pietuvināti cilvēki tikušies ar krievu juristi, kas saistīta ar Kremli

© Scanpix

ASV prezidenta Donalda Trampa vecākais dēls, znots un toreizējais kampaņas vadītājs pagājušā gada jūnijā tikušies ar krievu juristi, kas saistīta Kremli, ziņo mediji, norādot, ka tā, iespējams, ir agrākā zināmā privātā tikšanās starp Trampa cilvēkiem un Maskavai pietuvinātām personām.

Donalda Trampa juniora un ASV prezidenta znota Džareda Kušnera pārstāvji apstiprināja laikraksta "The New York Times" un aģentūras AP ziņoto, ka viņi 2016.gada jūnijā Ņujorkā augstceltnē "Trump Tower" tikušies ar juristi Natāliju Veseļnicku.

Trampa juniora publiskotajā paziņojumā teikts, kā tikšanos apmeklējis arī bijušais Trampa vēlēšanu kampaņas vadītājs Pols Manaforts.

Tramps juniors noradīja, ka tā bijusi īsa iepazīšanās tikšanās, kurā apspriesta likvidētā programma, kas ļāva ASV pilsoņiem adoptēt bērnus no Krievijas. Krievija pieņēma šo aizliegumu 2013.gadā, atbildot uz ASV likumdevēju apstiprināto "Magņitska likumu", ar kuru noteiktas sankcijas Krievijas amatpersonām, kas tiek vainotas cilvēktiesību pārkāpumos.

Tramps juniors sacīja, ka iepriekš nezinājis, ar ko šī tikšanās plānota, piebilstot, ka tikšanās nav bijusi saistīta ar kampaņu.

Kušnera advokāts paziņoja, ka viņa klients nav slēpis šo tikšanos, sniedzot informāciju Kongresam par saviem kontaktiem ar Krievijas pilsoņiem.

Tramps juniors neieņem amatu valdībā, tāpēc viņam šāda informācija nav jāatklāj, bet Manaforts par šo tikšanos ir pastāstījis Kongresa izmeklētājiem.

Manaforts Trampa kampaņas vadību bija spiests pamest pērnā gada augustā, nostrādājot vien piecus mēnešus, jo atklātībā nonāca fakti par viņa sadarbību ar bijušo Ukrainas promaskavisko prezidentu Viktoru Janukoviču.

Manaforts noliedzis, ka būtu sadarbojies ar Krieviju, un apgalvo, ka viņa darbība Ukrainā nav bijusi saistīta ar Trampa kampaņu.

ASV Kongresa komitejas un īpašais prokurors Roberts Millers izmeklē Krievijas jaukšanos pagājušajā gadā notikušajās prezidenta vēlēšanās, kurās Tramps sakāva Klintoni. Izmeklēti tiek arī Trampa kampaņas cilvēku iespējamie sakari ar Krieviju.

"The New York Times" ziņoja, ka Veseļnicka ir zināma ar mēģinājumiem mīkstināt sankcijas pret Krievijas pilsoņiem, kas kas tiek vainoti cilvēktiesību pārkāpumos, un viņas klientu vidū ir valstij piederoši uzņēmumi un kādas augsta ranga amatpersonas dēls, pret kura uzņēmumu ASV tika veikta izmeklēšana.