Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Turcijas opozīcijas līderis noslēdz protesta gājienu ar vērienīgu demonstrāciju Stambulā

© Scanpix.ee

Simtiem tūkstošiem cilvēku svētdien sapulcējušies demonstrācijā Stambulā, lai sagaidītu opozīcijā esošās Republikāniskās Tautas partijas (CHP) līderi Kemalu Kiličdarolu un paustu neapmierinātību ar Turcijā īstenotajiem represīvajiem pasākumiem pēc pērnā gada puča mēģinājuma.

Kiličdarolu šodien pabeidza 25 dienas ilgu protesta gājienu, ko sāka, reaģējot uz 25 gadu cietumsodu, kas tika piespriests CHP pārstāvošajam deputātam Enisam Berberolu par slepenas informācijas noplūdināšanu medijiem.

Kiličdarolu sāka gājienu no Ankaras uz pabeidza to Stambulā, kur ieslodzīts Berberolu. 25 dienu laikā CHP līderis nogāja 450 kilometrus.

Šo 25 dienu laikā viņa iniciatīva pāraugusi plašākos protestos pret Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana pretinieku apspiešanu, kas pastiprinājusies pēc pagājušajā vasarā notikušā apvērsuma mēģinājuma.

Ankara apsūdz puča plānošanā ASV dzīvojošo musulmaņu sludinātāju Fetullu Gilenu, kurš šo apsūdzību noliedz.

Pēc apvērsuma mēģinājuma Turcijā tika ieviests ārkārtas stāvoklis un aizturēti aptuveni 50 000 cilvēku un atlaisti vairāk nekā 100 000, radot bažas, ka puča mēģinājums tiek izmantots par ieganstu visu Erdoana pretinieku vajāšanai.

"Ja vien šis gājiens nebūtu vajadzīgs un šeit būtu demokrātija, mediju brīvība, ja pilsoniskās sabiedrības grupas varētu brīvi paust savu viedokli," piektdien neilgi pirms gājiena beigām aģentūrai AP sacīja Kiličdarolu.

Agrāk uzskatīts par vāju politiķi, Kiličdarolu tagad kļuvis par balsi daudziem turkiem un tiek salīdzināts pat ar Indijas politisko un garīgo līderi Mohandasu Karamčandu Gandiju.

Kiličdarolu gājiena laikā pievienojās desmitiem tūkstoši cilvēku un tūkstoši sagaidīja viņu Stambulā, mājot ar Turcijas karogiem un karogiem ar uzrakstu "taisnīgums".