Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Aprit gads kopš militārā apvērsuma mēģinājuma Turcijā

© Scanpix

Turcijā piektdien tika paziņots par vairāk nekā 7000 policistu, karavīru un ierēdņu atlaišanu vienu dienu pirms pērn notikušā militārā apvērsuma mēģinājuma pirmās gadskārtas.

Šis bija kārtējais pasākums Turcijas varas iestāžu veiktajās tīrīšanās pēc apvērsuma mēģinājuma, kura rīkotājiem neizdevās gāzt Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu. Šo tīrīšanu gaitā ir aizturēti apmēram 50 000 cilvēku un atlaisti no darba vai dienesta vēl vairāk nekā 100 000.

Jaunajā tīrīšanas pasākumā ir atlaisti pavisam 7563 cilvēki, tai skaitā apmēram 2300 policistu un 350 militārpersonu, vēstīja valsts ziņu aģentūra "Anadolu".

Scanpix

Dekrēts par atlaišanu izdots dienu pirms tam, kad Turcijā notiks plaši pasākumi pirmās gadskārtas atzīmēšanai kopš neveiksmīgā puča mēģinājuma, kurā varas iestādes vaino ASV dzīvojošo musulmaņu sludinātāju Fetullu Gilenu.

Gilens piektdien noliedza, ka būtu iesaistīts "nicināmajā pučā," un aicināja Ankaru izbeigt "raganu medības" pret viņa piekritējiem. "Apsūdzības man saistībā ar apvērsuma mēģinājumu ir nepamatoti, politiski motivēti apmelojumi," paziņoja Gilens, kurš dzīvo Pensilvānijas štata laukos.

"Es atkārtoti nosodu nicināmo puču un tā rīkotājus," teica Gilens. Viņš nosodīja arī Turcijas valdību, kas "rīko raganu medības, lai izskaustu visus, kurus tā uzskata par nelojāliem prezidentam Redžepam Tajipam Erdoanam un viņa režīmam".

Puča mēģinājums notika, kad neapmierināts armijas grupējums nosūtīja tankus ielās un pacēla gaisā lidmašīnas, mēģinot gāzt Erdoanu.

Kara lidmašīnas bombardēja Ankaru un tanki izbrauca Stambulas ielās vardarbībā, kuras gaitā tika nogalināti 249 cilvēki, tomēr puča mēģinājums tika ātri apspiests, varas iestādēm pārgrupējot spēkus un tautai izejot ielās, lai atbalstītu Erdoanu.