Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Atbilde sankcijām - Maskava pieprasa ASV samazināt savu diplomātu skaitu Krievijā

© SCANPIX

Krievijas Ārlietu ministrija piektdien paziņoja par pretpasākumiem, reaģējot uz jaunajām ASV sankcijām, un deva rīkojumu Vašingtonai samazināt savu diplomātisko personālu Maskavā.

"Mēs ierosinām ASV pusei ASV vēstniecībā Maskavā un ģenerālkonsulātos strādājošā diplomātiskā un tehniskā personāla skaitu precīzi saskaņot ar Krievijas diplomātiskā un tehniskā personāla skaitu ASV," teikts ministrijas paziņojumā.

Ministrija precizējusi, ka tādējādi ASV diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību kopējais personāls Krievijā nedrīkst pārsniegt 455 cilvēkus.

Šis lēmums ir reakcija uz ASV Senāta piektdien pieņemto sankciju likumprojektu. ASV prezidentam Donaldam Trampam tagad ir jāizlemj, vai to parakstīt, vai uzlikt tam veto.

Maskava sūdzējās, ka "jaunais sankciju likumprojekts skaidri apliecina, ka ASV attiecības ar Krieviju ir kļuvušas par iekšpolitisko cīņu gūstekni".

ASV vēstniecība ar 1.augustu Maskavā nevarēs izmantot līdzšinējās noliktavas telpas, kā arī vēstniecības vasarnīcas Serebrjanijborā.

"Paturam sev tiesības, ievērojot savstarpīgumu, spert arī citu soļus, kas skars ASV intereses," teikts ministrijas paziņojumā.

Reaģējot uz ziņām par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, Savienoto Valstu prezidenta Baraka Obamas administrācija pērn izraidīja 35 Krievijas amatpersonas, kā arī slēdza divus Krievijas īpašumus, kuri, kā norādīja Obama, izmantoti spiegošanā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins sākotnēji nekādus pretsoļus nespēra, sakot, ka vēlas redzēt, kāda būs Trampa rīcība, kad viņš būs nonācis Baltajā namā.