Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Ķīnas prezidents aicina Trampu savaldīties, runājot par Ziemeļkoreju

© AP / Scanpix

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins aicinājis ASV prezidentu Donaldu Trampu izrādīt savaldību savā vārdu karā ar Ziemeļkoreju, vēsta ziņu aģentūra "Siņhua".

Telefonsarunā ar Trampu Sji norādījis, ka iesaistītajām pusēm vajadzētu "izvairīties no piezīmēm un darbībām, kas varētu palielināt spriedzi Korejas pussalā," vēsta "Siņhua".

Ķīna "ir gatava strādāt ar ASV, lai pienācīgi atrisinātu jautājumu", Trampam norādījis Sji.

Kā ziņots, Tramps piektdien paziņoja, ka ASV militārie risinājumi ir gatavi pielietošanai, ja Ziemeļkoreja izdomātu rīkoties neapdomīgi.

"Militārie risinājumi ir pilnībā gatavi, (..) ja Ziemeļkoreja rīkotos neapdomīgi. Cerams, [Ziemeļkorejas līderis] Kims Čenuns atradīs citu ceļu!" tviterī paziņoja Tramps.

ASV prezidents ceturtdien uzsvēra, ka viņa iepriekšējie draudi vērsties pret Phenjanu ar "uguni un niknumu" nav bijuši pietiekami skarbi.

"Pienācis laiks kādam iestāties par šīs valsts cilvēkiem un citu valstu cilvēkiem, tādēļ (..), iespējams, tas paziņojums nebija pietiekami stingrs," ceturtdien žurnālistiem norādīja Tramps.

Ziemeļkoreja paziņojusi, ka nopietni apsver iespēju raidīt savas ballistiskās raķetes uz ASV Klusā okeāna teritoriju Guamu, kurā atrodas Savienoto Valstu bruņoto spēku bāzes.

ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss ceturtdien brīdināja, ka karš ar Ziemeļkoreju varētu būtu katastrofāls un vērsa uzmanību uz diplomātisko centienu rezultātiem.

Tramps atteicās komentēt, vai ASV varētu apsvērt apsteidzošu uzbrukumu Ziemeļkorejai, bet sacīja, ka vēl arvien ir atvērts sarunām.

"Ziemeļkoreja lai labāk savācas vai arī viņi nonāks tādās nepatikšanās, kādās bijušas tikai dažas valstis šajā pasaulē," norādīja Tramps.