Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Kanclera amata pretendents sola aizvākt no Vācijas ASV kodolieročus

© EPA/Scanpix

Vācijas sociāldemokrātu (SPD) līderis Martins Šulcs, kurš septembrī gaidāmajās Bundestāga vēlēšanās pretendē uz kanclera vietu, nomainot šajā amatā konservatīvo pārstāvi Angelu Merkeli, nācis klajā ar solījumu aizvākt no valsts ASV kodolieročus.

Otrdienas vakarā Trīrā uzstājoties kārtējā priekšvēlēšanu mītiņā, Šulcs paziņoja, ka "kā Federatīvās Republikas kanclers es prasīšu aizvākt (..) Vācijā uzglabātos kodolieročus".

Tiek uzskatīts, ka uz dienvidiem no Ķelnes esošajā ASV militārajā bāzē Bihelē jau vairākas desmitgades atrodas līdz pat 20 kodolgalviņām, lai gan Aizsardzības ministrija to nekad nav oficiāli apstiprinājusi.

Šulcs apsūdzēja ASV prezidentu Donaldu Trampu jauna "bruņošanās cikla" izraisīšanā, piebilstot, ka "konflikts ar Ziemeļkoreju skaidrāk nekā jebkad iepriekš parādījis, cik nepieciešama ir kodolieroču izplatības ierobežošana un atbruņošanās veicināšana".

EPA/Scanpix

Viņš atkāroti arī norādīja, ka Merkele vēlas tērēt 30 miljardus eiro Bundesvēra modernizācijai, lai atbilstoši NATO prasībām palielinātu aizsardzības izdevumus līdz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta (IKP), uz ko kategoriski uzstāj Tramps.

Saskaņā ar pēdējām aptaujām Merkeles vadītie kristīgie demokrāti (CDU) un viņu Bavārijas meitaspartija - Kristīgi sociālā savienība (CSU), apsteidz SPD par 14 procentpunktiem, un par viņiem gatavojas balsot 38% vāciešu.

Lai gan atbalsts sociāldemokrātiem nedaudz pieaudzis, viņi var cerēt tikai uz 24% balsu.