Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Putins rosina būvēt auto transporta savienojumu no Krievijas uz Japānu

© Mikhail Klimentyev/TASS

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien ierosinājis būvēt zemes transporta savienojumu no Krievijai piederošās Sahalīnas salas uz Japānas Hokaido salu.

Jau tiek gatavoti plāni par tiltu, kas Sahalīnu savienotu ar kontinentālo Krieviju, ekonomikas forumā Vladivostokā sacīja Putins.

Transporta ceļš, kas kontinentālo Krieviju savienos ar Sahalīnu var tikt pagarināts līdz Hokaido, norādīja prezidents.

Krievijas amatpersonas jau iepriekš minējušas, ka Sahalīnu un Hokaido varētu savienot ar aptuveni 40 kilometrus garu tiltu vai tuneli.

Valery Sharifulin/TASS

Japānas premjerministrs Sindzo Abe Vladivostokas forumā sacīja, ka Krievijai un Japānai ir pēdējais laiks parakstīt miera līgumu, oficiāli izbeidzot karu starp Padomju Savienību un Japānas impēriju.

Šī formalitāte tā ar nav veikta, daļēji tāpēc, ka Krievija atsakās atdot Japānai kara laikā sagrābtās Kuriļu salas.

Krievija pēdējo gadu laikā centusies nostiprināt ekonomiskās saites ar Japānu, veicot kardinālu pārorientēšanos uz austrumiem, tā kā attiecības ar Eiropas Savienību Ukrainas krīzes dēļ ievērojami pasliktinājušās.

Abe Vladivostokā arī sacīja, ka Krievija un Japāna aizvadītā gada laikā panākušas lielāku progresu nekā iepriekšējos 70 gados.

1945.gadā padomju armijas okupēto Kuriļu salu dienviddaļu Japāna joprojām uzskata par savām Ziemeļu teritorijām. Tokija pretendē uz Iturupas, Kunaširas, Šikotanas un Habomai salām, atsaucoties uz divpusējo 1855.gada Traktātu par tirdzniecību un robežām.

Maskava savukārt uzskata, ka Krievijas suverenitāte pār Dienvidkuriļu salām nav apšaubāma.