Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Spānija neizpratnē - nesaprot, vai Katalonija ir pasludinājusi neatkarību

Spānijas premjerministrs M.Rahojs © Scanpix

Spānijas Premjerministrs Mariano Rajhojs ir pieprasījis Katalonijas reģionālās valdības premjerministram Karlesam Pudžemondam sniegt oficiāliu atbildi, lai pārliecinātos, vai Katalonija ir pasludinājusi savu neatkarību.

Kā ziņo BBC, Rahojs uzsver, ka tas ir nepieciešams, lai Spānijas valdība varētu pieņemt tālāko lēmumu šajā jautājumā.

Otrdien Pudžemonds parakstīja Katalonijas neatkarības deklarāciju, taču to neīstenoja līdz galam, tādā veidā radot apjukumu gan valdībā, gan sabiedrībā. Viņš paziņoja ,ka neatkarības pasludināšana ir jāatliek uz vairākām nedēļām, lai veidotu dialogu ar Madrides valdību.

Premjerministrs ziņoja, ka Spānijas valdība savu atbildi par neatkarības pasludināšanu balstīs uz konstitūcijas likumiem. Tādā veidā pasludinot, ka skaidrību šajā situācijā pieprasa konstitūcijas pants, kas turpmāk dos Spānijai pilnvaras iejaukties un pārņemt daļu vai visu Katalonijas reģionu.

Kā vēstīja Katalonijas valdības pārstāvis sakariem ar presi Džordi Turulls, otrdienas vakarā notikusī deklarācijas parakstīšana bija "simbolisks akts, kad mēs visi parakstījāmies zem sava solījuma pasludināt neatkarību", taču oficiāli neatkarība "jāpasludina Katalonijas parlamentam".

Spānijas senāts ir ieteicis ierosināt 155.pantu, tomēr tiesvedības process nesāksies kamēr Katalonijas valdība nepaziņos savu lēmumu. 155.pantu ir nepieciešams pieņemt, lai ierobežotu turpmāko neatkarības procesu par Katalonijas autonomiju.

Kā jau iepriekš tika ziņots, 1.oktobra referendumā par Katalonijas neatkarības pasludināšanu piedalījās 43% vēlētāju, no kuriem 90% atbalstīja reģiona atdalīšanos.

Spānijas centrālās valdības nevēlējās samierināties ar esošo situāciju un referenduma dienā izvērsa represijas pret referenduma rīkotājiem, cenšoties atcelt tā norisi. Centrālajai valdībai ir lielas priekšrocības izmantot sev tīkamus instrumentu, lai šo neatkarības pieprasījumu ietekmētu. Madride var apturēt Katalonijas reģionālo autonomiju un izsludināt ārkārtas stāvokli.