Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Parlamenta vēlēšanās Japānā uzvarējusi Abes koalīcija

© REUTERS/ SCANPIX

Japānā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi premjerministra Sindzo Abes vadītā konservatīvā Liberāldemokrātiskā partija (LDP) un tās koalīcijas partneris "Komeito", liecina pirmdien publiskotie vēlēšanu rezultāti.

LDP un "Komeito" kopā izcīnījušas vismaz 312 vietas parlamentā jeb divu trešdaļu vairākumu.

Divu trešdaļu vairākums ir būtisks tāpēc, ka Abe vēlas grozīt pēc Otrā pasaules kara ASV uzspiesto pacifistisko konstitūciju, kas ārkārtīgi ierobežo Japānas bruņoto spēku darbību.

Jau ziņots, ka Abe izsludināja pirmstermiņa vēlēšanas vairāk nekā gadu pirms paredzētajām kārtējām vēlēšanām, to pamatojot ar dubulto "nacionālo krīzi", ko izraisījusi Japānas iedzīvotāju novecošanās un arvien saspīlētākās attiecības ar Ziemeļkoreju, kuras komunistiskais režīms draudējis Japānu "nogremdēt" okeānā.

Par galveno opozīcijas partiju kļuvusi jaunizveidotā kreisi centriskā Konstitucionāli demokrātiskā partija, pārspējot Tokijas mēra Juriko Koikes vadīto Cerību partiju.

Konstitucionāli demokrātiskā partija izcīnījusi vismaz 54 vietas parlamentā, bet Cerību partija ieguvusi vismaz 49 vietas.

Kā jau prognozēts, opozīcijas vājums un sašķeltība sekmēja Abes uzvaru, lai gan sabiedrībā līdzšinējā valdība baudīja visai ierobežotu atbalstu.

Ziņu aģentūra "Kyodo News" vēsta, ka vēlēšanās piedalījušies aptuveni 53,7% vēlētāju. Zemajā vēlētāju aktivitātē, iespējams, daļēji vainojama viesuļvētra "Lan", kas atnesusi spēcīgu lietu un vēju visā Japānas teritorijā.

Jau vēstīts, ka viesuļvētras dēļ Japānā gājuši bojā vismaz divi cilvēki.