Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Lietuvas Seims vienbalsīgi pieņem "Magņitska likumu"

© Scanpix

Lietuvas Seims ceturtdien pieņēmis tā dēvēto Magņitska likumu, kas aizliedz iebraukt Lietuvā ārvalstniekiem, kuri saistīti ar liela apmēra korupciju, naudas atmazgāšanu vai cilvēktiesību pārkāpumiem.

Šā likuma pieņemšanu vienbalsīgi atbalstījis 91 Lietuvas Seima deputāts.

Lietuva ir ceturtā valsts pasaulē, kas pieņēmusi šādu likumdošanas aktu. "Magņitska likumi" jau darbojas Amerikas Savienotajās Valstīs, Igaunijā un Kanādā.

Likumam jāstājas spēkā no janvāra, tātad šādu ārvalstnieku saraksts varētu tikt izveidots un sākt darboties nākamgad.

"Uzskatu, ka šis likums ir izšķiroši svarīgs un apliecina mūsu cieņu pret cilvēktiesībām Krievijā, jo atsaucas uz cilvēku, kurš mēģināja pasargāt Krieviju no valsts budžeta graušanas, no Krievijas pilsoņu apzagšanas, par to cieta un Krievijas budžeta apzadzēji viņu iznīcināja. Tas ir cieņas apliecinājums Krievijai un iespējamai tās demokrātiskai nākotnei," uzsvēris opozīcijā esošās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti" deputāts Emanuelis Ziņģeris.

Savukārt viņa kolēģis Žīgimants Paviļonis atgādinājis, ka likums tiek pieņemts dienā, kad aprit tieši astoņi gadi, kopš Krievijā ieslodzījumā miris fonda “Hermitage Capital” jurists Sergejs Magņitskis.

Kā ziņu aģentūrai "Interfax" šonedēļ sacījis Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs, ja Lietuvas Seims pieņems "Magņitska likumu", Maskava uz tādu "kārtējo nedraudzīgo Lietuvas soli" atbildēs, nosakot aizliegumu nevēlamām personām no Lietuvas iebraukt Krievijā.