Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Sociāldemokrāti piekrīt veidot valdību ar Merkeli

© Scanpix

Vācijas sociāldemokrātu (SPD) līderi pirmdien vienojušies sākt sarunas par valdības veidošanu ar kancleres Angelas Merkeles konservatīvo bloku (CDU/CSU).

Šis lēmums gan vēl ir jāapstiprina šonedēļ plānotajā SPD konferencē, turklāt atsevišķi partijas sektori iebilst pret to, ka partija iesaistās vēl vienā "lielajā koalīcijā" ar CDU/CSU kā jaunākais partneris.

SPD līderis Martins Šulcs tika pakļauts pieaugošam spiedienam, lai panāktu, ka viņš piekrīt pievienoties Merkeles vadītai koalīcijai.

Arī Francijas prezidents Emanuels Makrons un Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs pievienojušies Šulcam adresētajiem aicinājumiem, lai viņš ceturtdien plānotajā SPD konferencē iesaka partijai pievienoties Merkelei, tādējādi nodrošinot stabilitātes sajūtu Eiropas centrā.

Pēc septembrī notikušajām Bundestāga vēlēšanām, kurās SPD cieta smagāko sakāvi kopš 1949.gada, Šulcs paziņoja, ka partija pāriet opozīcijā, un konservatīvie uzsāka koalīcijas sarunas ar liberālo Brīvo demokrātu partiju (FDP) un "zaļajiem".

Tomēr šīs sarunas izgāzās.

Lai gan sākotnēji SPD saglabāja savu noraidošo nostāju pret līdzšinējās "lielās koalīcijas" atjaunošanu, vēlāk tā izrādīja gatavību iesaistīties sarunās.