Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Krievijas ārlietu ministrs brīdina par nacisma atdzimšanu

© AP / Scanpix

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs ceturtdien Apvienoto Nāciju ēkā Ņujorkā atklājis izstādi par holokaustu Padomju Savienības teritorijā, uzsverot, ka pasaulei ir "svēts pienākums" ne tikai pieminēt upurus, bet arī darīt visu iespējamo, lai novērstu šādas traģēdijas atkārtošanos nākotnē.

Lavrovs nodēvēja holokaustu par "vienu no ļaunākajiem noziegumiem pret cilvēci" un pauda satraukumu par nacistu reabilitāciju, kas esot novērojama pēdējā laikā.

Ministrs tradicionālajā Maskavas propagandas tonī kārtējo reizi paziņoja, ka vairākās vārdā neminētās valstīs, kuras uzskata sevi par demokrātijas paraugu, notiekot sistemātiski centieni pārskatīt Otrā pasaules kara rezultātus, tostarp glorificējot nacistiskās Vācijas līdera Ādolfa Hitlera un vietējo kolaboracionistu rīcību.

Par "sevišķi amorālu" Lavrovs nodēvēja padomju karavīriem veltīto pieminekļu iznīcināšanu vairākās Austrumeiropu valstīs, kā ierasts cenšoties nacistu noziegumus izmantot par aizsegu padomu komunistiskā režīma noziegumiem okupētajās valstīs.

"Šāda rīcība ir zaimošana," uzsvēra Lavrovs. "Mums visiem būtu apņēmīgi jāpretojas šādām ļoti bīstamām tendencēm."

Uz vienām no planšetēm Lavrova atklātajā izstādē lasāms, ka holokausta ietvaros "2,7 miljoni cilvēku tika nošauti, sadedzināti, apbedīti dzīvi, noslīcināti upēs un purvos, pakārti". Izstādē teikts, ka tie visi bijuši Padomju Savienības pilsoņi un veidojuši gandrīz pusi no visiem holokausta upuriem.

Šāda holokausta interpretācija atsauc atmiņā PSRS propagandu, kad faktiski tika noklusēta holokausta būtība - nacistiskā režīma organizētā ebreju iznīcināšana, tā vietā upurus apzīmējot ar tādiem eifēmismiem kā "padomju pilsoņi". Turklāt šāda interpretācija joprojām ļauj Maskavai noklusēt faktu, ka daudzi no šiem nacistu upuriem nemaz nebija PSRS pilsoņi, bet gan pirms tam saziņā ar nacistisko Vāciju PSRS okupēto valstu, tostarp Polijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas pilsoņi.

Izstādē "Holokausts: iznīcināšana, atbrīvošana, glābšana" saskaņā ar tās kuratoru ieceri iekļautas fotogrāfijas un dokumenti, kas piederējuši nacistu nāves nometnēs ieslodzītajiem cilvēkiem un "viņu atbrīvotājiem - Sarkanās armijas karavīriem".

Izstāde atklāta pirms Starptautiskās holokausta atceres dienas, kas tiek atzīmēta 27.janvārī, kad Sarkanā armija 1945.gadā atbrīvoja Aušvicas koncentrācijas nometnē ieslodzītos cilvēkus.

Tomēr ņemot vērā gan Lavrova izteikumus atklāšanas ceremonijā, gan izstādes tekstuālās daļas valodu, jāsecina, ka Maskavas drausmīgos holokausta noziegumus kārtējo reizi mēģina ciniski izmantot savas agresīvās ārpolitikas attaisnošanai un propagandai.