Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Putins sola nekad neatdot Krimu atpakaļ Ukrainai

© AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins jaunā dokumentālā filmā paziņojis, ka nekādos apstākļos neatdos Krimu atpakaļ Ukrainai.

"Ko, jūs esat traks? Šādu apstākļu nav un nekad nebūs," paziņojis Putins, atbildot uz žurnālista jautājumu, vai ir kādi apstākļi, kuros viņš būtu gatavs atdot Krimu atpakaļ Ukrainai.

Dokumentālo filmu, kas publiskota šodien, veidojis Putina vēlēšanu kampaņas preses pārstāvis žurnālists Andrejs Kondrašovs. Tajā iekļautas intervijas ar Putinu un sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, kas viņu atbalsta.

Krievijas lielākās naftas kompānijas "Rosņeftj" vadītājs Igors Sečins filmā stāsta, ka strādājis Putina labā vairāk nekā 30 gadus, un raksturo viņu kā "ļoti rūpīgu cilvēku".

"Atklāti runājot, es nezinu nevienu kļūdu, ko viņš būtu pieļāvis šo gadu laikā," saka Sečins. "Viņš ir ļoti rūpīgs lēmumu pieņemšanā."

Jau vēstīts, ka 18.martā gaidāmas Krievijas prezidenta vēlēšanas, kurās, gandrīz droši, uzvarēs Putins, tādējādi nodrošinot sev palikšanu Kremlī līdz 2024.gadam.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 10 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.