Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Tusks, Junkers un Borisovs plāno ''sarežģītu'' tikšanos ar Turcijas prezidentu

© REUTERS / Scanpix

Plānots, ka Eiropadomes prezidents Donalds Tusks, Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers un ES prezidējošās valsts Bulgārijas premjerministrs Boiko Borisovs pirmdien tiksies ar Turcijas prezidentu. "Man ir dalītas jūtas par šo tikšanos, jo Turcijas un Eiropas Savienības konfliktu galvenie avoti kļūst arvien lielāki," sacīja Junkers. "Mēs ceram uz atvērtu diskusiju ar Turcijas prezidentu, vienlaikus skaidri norādot uz jomām, kur mums ir pretējs viedoklis," sacīja Junkers. Vācijas kanclere Angela Merkele sacīja: "Mēs vēlamies labas attiecības ar Turciju, bet mums ir ļoti lielas bažas." Savukārt Tusks norādīja, ka gaidāmas plašas diskusijas par ES un Turcijas attiecībām un turpmāko ceļu. "Es apzinos, ka tā nebūs viegla tikšanās," sacīja Tusks. "Tomēr, mēs esam kaimiņi un mums jāatrod veids, kā atklāti runāt vienam ar otru un sadarboties kopējo interešu jomās," viņš piebilda. Tusks sacīja, ka ES runās par domstarpībām, kas bloka dalībvalstīm ir ar Turciju, tostarp Turcijas īstenoto pretlikumīgo blokādi, liedzot Kiprai veikt dabasgāzes resursu izpēti, un divu Grieķijas karavīru aizturēšanu. Grieķija apgalvo, ka karavīri apmaldījušies sliktos laikapstākļos, patrulējot rajonā ap Evras upi, kura nošķir abas valstis, un nejauši ieklīduši Turcijas teritorijā. Tusks arī sacīja, ka ES darīs zināmas Turcijai savas bažas par demokrātiju graujošajām tendencēm Turcijā un Turcijas militāro operāciju Sīrijā. Turcija 20.janvārī Afrīnas rajonā sāka militāru operāciju pret Sīrijas kurdu Tautas aizsardzības vienībām (YPG). Ankara uzskata YPG par Turcijas kurdu bruņoto separātistu grupējuma Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) "teroristisku" atzaru, savukārt Vašingtona sadarbojusies ar YPG cīņā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" un atzinusi to par efektīvāko spēku šajā cīņā.

Plānots, ka Eiropadomes prezidents Donalds Tusks, Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers un ES prezidējošās valsts Bulgārijas premjerministrs Boiko Borisovs pirmdien tiksies ar Turcijas prezidentu.

"Man ir dalītas jūtas par šo tikšanos, jo Turcijas un Eiropas Savienības konfliktu galvenie avoti kļūst arvien lielāki," sacīja Junkers.

"Mēs ceram uz atvērtu diskusiju ar Turcijas prezidentu, vienlaikus skaidri norādot uz jomām, kur mums ir pretējs viedoklis," sacīja Junkers.

Vācijas kanclere Angela Merkele sacīja: "Mēs vēlamies labas attiecības ar Turciju, bet mums ir ļoti lielas bažas."

Savukārt Tusks norādīja, ka gaidāmas plašas diskusijas par ES un Turcijas attiecībām un turpmāko ceļu.

"Es apzinos, ka tā nebūs viegla tikšanās," sacīja Tusks. "Tomēr, mēs esam kaimiņi un mums jāatrod veids, kā atklāti runāt vienam ar otru un sadarboties kopējo interešu jomās," viņš piebilda.

Tusks sacīja, ka ES runās par domstarpībām, kas bloka dalībvalstīm ir ar Turciju, tostarp Turcijas īstenoto pretlikumīgo blokādi, liedzot Kiprai veikt dabasgāzes resursu izpēti, un divu Grieķijas karavīru aizturēšanu.

Grieķija apgalvo, ka karavīri apmaldījušies sliktos laikapstākļos, patrulējot rajonā ap Evras upi, kura nošķir abas valstis, un nejauši ieklīduši Turcijas teritorijā.

Tusks arī sacīja, ka ES darīs zināmas Turcijai savas bažas par demokrātiju graujošajām tendencēm Turcijā un Turcijas militāro operāciju Sīrijā.

Turcija 20.janvārī Afrīnas rajonā sāka militāru operāciju pret Sīrijas kurdu Tautas aizsardzības vienībām (YPG). Ankara uzskata YPG par Turcijas kurdu bruņoto separātistu grupējuma Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) "teroristisku" atzaru, savukārt Vašingtona sadarbojusies ar YPG cīņā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" un atzinusi to par efektīvāko spēku šajā cīņā.