Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Vējonis pauž pārliecību, ka tagad Latvija un Francija kopā strādās ''vēl ciešāk''

© AFP / Scanpix

Latvijas un Francijas stratēģiskās partnerības rīcības plāna parakstīšana dod papildu impulsu strādāt kopā vēl ciešāk, šodien pēc trīs Baltijas valstu un Francijas prezidentu tikšanās Parīzē pauda Latvijas prezidents Raimonds Vējonis.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas konsultante stratēģiskās attīstības jautājumos Zane Ozola, pēc prezidenta paustā, Latvijas skatījumā būtiska Eiropas projekta attīstības prioritāte ir drošība.

"Baltijas valstis un Francija ir spēcīgi NATO sabiedrotie ar vienotu izpratni par aktuālajiem drošības izaicinājumiem un visaptverošu pieeju aizsardzības spēju stiprināšanai. Latvija augstu vērtē Francijas ieguldījumu kolektīvās aizsardzības stiprināšanā Baltijas reģionā," uzvēra Vējonis.

Latvija un Francija kopā piedalās vairākās misijās un operācijās Āfrikā un Tuvajos Austrumos, tādējādi atbalstot globālo cīņu pret terorismu un veicinot starptautisko drošību. Arī Eiropas Savienība drošības jomā īsā laikā ir spērusi lielus soļus, lai attīstītu spējas, kas papildina NATO, pauda prezidents.

Pārrunājot Eiropas nākotnes jautājumus, Valsts prezidents atzīmēja, ka Latvijas interesēs ir piedalīties jaunajās iniciatīvās, diskutēt par tām tā, lai tiktu ņemtas vērā Latvijas intereses.

"Kaut arī neesam federālisma idejas piekritēji, mums svarīgi ir būt daļai no aktīvas Eiropas, daļai no nākotnes diskusijas. Mums nav pieņemama atrašanās perifērijā jeb otrajā ātrumā. Mums ir būtiski, lai Eiropa ir vienota un tās attīstība ir ekonomiski un sociāli līdzsvarota. Tāpat kā Francijai, mums ir svarīgi, lai Eiropas Savienības lēmumi kalpotu tās iedzīvotājiem, tāpēc atbalstām Francijas priekšlikumu par konsultācijām ar ES pilsoņiem," uzsvēra Vējonis.

Darba vizītes Francijā noslēgumā trīs Baltijas valstu prezidenti un Francijas prezidents Emanuelu Makrons Orsē modernās mākslas muzejā atklāja Baltijas valstu simtgadēm veltīto izstādi "Simbolisms Baltijas valstu mākslā". Vējonis atzina, ka izstāde ir spēcīgs vēstījums par mūsu piederību Eiropai. "Par to skaidri liecina mūsu izcilās mākslas bagātības. Tas ir patiesi vērienīgs un simbolisks notikums par godu Latvijas un Baltijas valstu simtgadei," atzīmēja Valsts prezidents.