Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Mediji: CIP direktors slepeni ticies ar Ziemeļkorejas līderi

© AP/Scanpix

ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Maiks Pompeo, kurš izvirzīts valsts sekretāra amatam, Lieldienu brīvdienās devies slepenā vizītē uz Ziemeļkoreju, kur ticies ar šīs valsts galvu Kimu Čenunu, vēsta ASV mediji.

Pompeo, domājams, devās uz Ziemeļkoreju, lai organizētu ASV prezidenta Donalda Trampa tikšanos ar Kimu, ziņo mediji.

ASV prezidents otrdien atklāja, ka Savienotajām Valstīm bijušas augsta līmeņa sarunas Phenjanā un apstiprināja, ka ASV amatpersonas sākušas organizēt Trampa un Kima tikšanos.

"Mums bijušas tiešas sarunas ļoti augstos līmeņos - ārkārtīgi augstos," runājot par Ziemeļkoreju, paziņoja Tramps.

Vienlaikus prezidents norādīja, ka nav drošs, vai tikšanās ar Kimu tiešām notiks, un, ja notiks, vai tā būs sekmīga.

Tramps atteicās atbildēt uz žurnālistu jautājumu, vai viņš pats ir runājis ar Kimu, bet uzsvēra, ka tikšanās būtu pozitīva iespēja.

"Es domāju, ka pastāv liela iespēja atrisināt pasaules problēmu," viņš piebilda.

Dienvidkorejā februārī notikušās ziemas olimpiskās spēles iezīmējušas zināma atkušņa sākumu līdz šim izolācijā dzīvojušās Ziemeļkorejas attiecībās ar ārpasauli.

Kims Čenuns nesenās vizītes gaitā Pekinā apliecināja Sji Dziņpinam, ka ir gatavs samitam ar Dienvidkorejas prezidentu Munu Džēinu, kā arī ar ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Dienvidkoreja februārī pēc sarunām ar Kimu Čenunu Phenjanā paziņoja, ka viņš apsvērtu atteikšanos no kodolieročiem apmaiņā pret ASV drošības garantijām.