Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Tramps brīdina Irānu par lielām problēmām, ja tā atsāks kodolprogrammu

© Reuters/Scanpix

Irānai būs "lielākas problēmas, nekā tai jelkad līdz šim ir bijušas", ja tā atsāks savu kodolprogrammu, otrdien brīdināja ASV prezidents Donalds Tramps.

Norādot, ka viņa uzskati par Irānas kodolvienošanos, kā arī centieni to pārskatīt ir labi zināmi, Tramps kritizēja 2015.gada vienošanos kā "ārprātīgu" un "smieklīgu", kā paktu, kuru nevajadzēja noslēgt.

"Lai arī kur jūs Tuvajos Austrumos raudzītos, šķiet, ka Irāna ir aiz visa, kur vien ir problēmas," skaidroja Tramps, kā piemēru minot Jemenu.

Irāna varētu izstāties no Kodolieroču neizplatīšanas līguma, ja ASV prezidents atteiksies no pasaules lielvaru un Irānas starpā 2015.gadā noslēgtā līguma par Teherānas kodolprogrammas ierobežošanu, otrdien pavēstīja Irānas Nacionālās drošības padomes sekretārs Ali Šamhani.

Tramps sacījis - ja Eiropas sabiedrotie līdz 12.maijam neizlabos "šausmīgos trūkumus", kā viņš tos nodēvēja, tad viņš atjaunos ekonomiskās sankcijas pret Irānu, kas līgumam būtu smags trieciens.

Pārējās līgumu parakstījušās puses - Krievija, Ķīna, Vācija, Lielbritānija un Francija - apliecinājušas, ka vēlas līgumu saglabāt.

Irāna kopš 1970.gada ir šī līguma dalībvalsts kā valsts, kurai nav kodolieroču.

Teherāna brīdinājusi, ka tā aktivizēs savu kodolprogrammu, ja ar lielvarām noslēgtā vienošanās izjuks.