Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Praktiski

RECEPTE: Mafini, cupcake jeb tases kūka vai kēksiņš

Banānu mafini ar šokolādes gabaliņiem © Leonīds Gusevs

Ja mums pazīstamos kēksiņus kāds pēkšņi sadomā par mafiniem nosaukt, tiem pirma­jiem, manuprāt, apvainoties nevajadzētu. Un otrādi – mafins, par kēksiņu godāts, kā bi­jis, labs arī paliks.

Kur tad at­šķi­rī­ba, var ras­ties jau­tā­jums?! Ne­kā­das di­žās at­šķi­rī­bas šo abu ku­li­nā­ro gar­du­mu iz­cel­smē un sa­stā­vā nav, ir ti­kai da­žas ni­an­ses, kas vie­na un ot­ra ga­ta­vo­ša­nas pro­ce­sā jā­ie­vē­ro. Tad arī ta­jās si­tu­āci­jās, kad «mā­jā un le­dus­ska­pī gan­drīz ne­kā nav», ne­ie­ro­be­žo­ta daudz­vei­dī­ba sal­du un dū­šu pie­sie­no­šu gar­du­mu pa­ga­ta­vo­ša­nā ir ga­ran­tē­ta.

Kēk­siņš, cup­ca­ke jeb ta­ses kū­ka

Tā nu ie­gā­jies, ka lat­vie­ši ma­zos kon­di­to­re­jas gar­du­mus sauc par kēk­si­ņiem, ka­mēr an­gļi un ame­ri­kā­ņi tos dē­vē par cup­ca­ke, kas tul­ko­ju­mā no­zī­mē «ta­sī­tes kū­ka». Pat pa­sau­les kon­di­to­re­jas Me­kā Fran­ci­jā šī kon­di­to­re­jas iz­strā­dā­ju­ma no­sau­ku­mu ne­tul­ko, di­vos va­ri­an­tos pa­skaid­ro­jot, kā­pēc. Pirm­ā ver­si­ja: kād­reiz šīs ma­zās kū­ci­ņas ti­ku­šas cep­tas mā­la ta­sī­tēs, jo me­tā­la vai si­li­ko­na for­mi­ņas to­laik vien­kār­ši ne­ek­sis­tē­ja. Ot­rā ver­si­ja: gan sā­kot­nē­ji, gan vēl jo­pro­jām kla­sis­kās cup­ca­ke re­cep­tē vis­i pa­ma­ta pro­duk­ti tiek ņem­ti lī­dzī­gā dau­dzu­mā un mē­rī­ti ta­sēs – ta­se mil­tu, ta­se cu­ku­ra, ta­se svies­ta. Ma­zās kū­ci­ņas, ko mēs esam pa­sā­ku­ši go­dāt par kēk­si­ņiem, pa­sau­lē ir ļo­ti po­pu­lā­ras: tās ir ēr­ti pa­ņe­ma­mas un ser­vē­ja­mas, tās nav ne­pie­cie­šams griezt ga­ba­los un uz­trauk­ties par drup­ša­nu, ro­tā­ju­ma sa­bo­jā­ša­nu un tam­lī­dzī­gu sī­ku, bet ga­na sva­rī­gu de­ta­ļu uz­ma­nī­ša­nu. Un kēk­si­ņu ro­tā­ša­nai ir ne­ie­ro­be­žo­ti pla­šas un daudz­vei­dī­gas ie­spē­jas, jo kat­ru ma­zo kū­ci­ņu var vei­dot kā in­di­vi­du­ālu ku­li­nā­rās māk­slas dar­bu.

Kas ir ma­fins?

Ga­ta­vo­jot ma­fi­nus, jā­ie­vē­ro ci­ti prin­ci­pi. Pirm­kārt: mīk­lu ga­ta­vo­jot, ne­pu­to svies­tu ko­pā ar cu­ku­ru. Otr­kārt: at­se­viš­ķi jauc sau­sās un slap­jās sa­stāv­da­ļas. Treš­kārt: lie­kot abas da­ļas ko­pā, ne­drīkst aiz­rau­ties ar mīk­las kul­ša­nu. Lai ma­fi­ni bū­tu mīk­sti un pu­fī­gi, tik­līdz mil­tu mai­sī­jums ir sa­mir­cis, mai­sī­ša­nu pār­trauc (ja pa­liek kāds kun­ku­lis, ne­kas!). No pā­rāk cen­tī­gi iz­mai­sī­tas mīk­las iz­nāks ne­vis ma­fins, bet ciets plā­ce­nis. Ma­fi­ni pa­ras­ti nav tik sal­di kā kēk­si­ņi un ir ve­se­lī­gā­ki, jo ne­sa­tur daudz tauk­vie­lu. Ma­fi­ni ir an­gļu iz­cel­smes kā­ru­mi un ir ļo­ti po­pu­lārs bro­kas­tu ēdiens. Tiem pie­vie­no auzu pār­slas vai mus­li mai­sī­ju­mus, žā­vē­tus aug­ļus, dru­pi­nā­tus riek­stus, svai­gas vai sald­ētas ogas, šo­ko­lā­des ga­ba­li­ņus. Ma­fi­niem pa­ras­ti ne­liek gla­zū­ru.

Abiem ko­pī­gais

Mūs­die­nās ne kēk­si­ņi, ne ma­fi­ni mā­la ta­sī­tēs vairs nav jā­cep. Vis­po­pu­lā­rā­kā ir tā sau­ktā ma­fi­nu pan­na – plāts ar 12 for­mi­ņām. Ja tā ir no me­tā­la, pirms mīk­las ie­lik­ša­nas for­mi­ņas jā­ie­tau­ko. Ļo­ti ēr­ti ir iz­man­tot pa­pī­ra for­mi­ņas, ko sa­liek ie­do­bu­mos un pie­pil­da ar mīk­lu. No ga­ta­va­jiem kēk­si­ņiem pa­pī­ri­ņus katrs ēdājs no­lo­ba pats. Vie­na no jaun­āka­jām teh­no­lo­ģi­jām ir si­li­ko­na for­mi­ņas, ko ie­priekš nav ne­pie­cie­šams ie­tau­kot. Si­li­kons ir ma­te­ri­āls ar ļo­ti augs­tu ku­ša­nas tem­pe­ra­tū­ru, tā ka nav jā­bai­dās to sa­de­dzi­nāt.

Ba­nā­nu ma­fi­ni ar šo­ko­lā­des ga­ba­li­ņiem

Vie­ni no tiem re­ta­jiem ma­fi­niem, kas ie­vē­ro­ja­mi gar­šī­gā­ki šķiet at­dzi­su­ši, ne­vis tik­ko cep­ti.

Sastāvdaļas: (12 ma­fi­niem)

liels, ga­tavs ba­nāns, 250 ml pie­na, 175 g mil­tu, 125 g cu­ku­ra, 100 g pie­na šo­ko­lā­des, ola, 50 g kau­sē­ta svies­ta, pus­tēj­ka­ro­tes ce­pa­mā pul­ve­ra,

Pagatavošana: Bļo­dā ie­si­jā mil­tus, pie­vie­no un ie­mai­sa ce­pa­mo pul­ve­ri un cu­ku­ru. At­se­viš­ķā trau­kā sa­blen­de­rē ba­nā­nu, pie­vie­no pie­nu, kau­sē­tu svies­tu un vi­su la­bi sa­mai­sa. Mīk­las slap­ja­jām sa­stāv­da­ļām pie­vie­no sau­sās un, mai­gi mai­sot, iz­vei­do vien­da­bī­gu ma­su, ku­rā ie­jauc ka­pā­tus šo­ko­lā­des ga­ba­li­ņus. Mīk­lu sa­da­la pa for­mas veid­nī­tēm un liek ie­priekš uz­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī 180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā, cep ap­tu­ve­ni 20–25 mi­nū­tes.

PA­DOMS

Ja iz­man­to tum­šo šo­ko­lā­di, šo­ko­lā­des gar­ša būs iz­teik­tā­ka.

Ba­nā­nu – apel­sī­nu ma­fi­ni

Su­lī­gi, vieg­li, mai­gi un ļo­ti gar­di – ma­fi­ni ar ba­nā­niem un at­spir­dzi­no­šu apel­sī­nu dže­mu – vien­mēr pra­sās pēc vēl!

Sastāvdaļas: (12 ma­fi­niem)

155 g ba­nā­nu, 200 g bez­pie­de­vu jo­gur­ta, 80 ml vīn­ogu kau­li­ņu eļ­ļas, 100 g apel­sī­nu dže­ma, 100 g smal­ko kvie­šu mil­tu, 90 g piln­grau­du mil­tu, 80 g brū­nā cu­ku­ra, tēj­ka­ro­te so­das, šķip­sni­ņa jū­ras sāls, pus­tēj­ka­ro­tes ce­pa­mā pul­ve­ra, ne­daudz man­de­ļu eks­trak­ta, šķip­sni­ņa ka­nē­ļa 

Pagatavošana: Lie­lā­kā bļo­dā sa­jauc mil­tus, cu­ku­ru, jū­ras sā­li, ka­nē­li, so­du un ce­pa­mo pul­ve­ri. Ot­rā bļo­dā sa­jauc pil­nī­bā sa­blen­de­rē­tu ba­nā­nu, jo­gur­tu, apel­sī­nu dže­mu, man­de­ļu eks­trak­tu, eļ­ļu. Vi­su sa­mai­sa.Šķid­rās sa­stāv­da­ļas ie­jauc sau­sa­jās sa­stāv­da­ļās, un, pēc ie­spē­jas ma­zāk mai­sot, vi­su vien­mē­rī­gi sa­jauc. Mīk­lu sa­da­la pa ma­fi­nu for­mi­ņām (ja iz­man­to ma­fi­nu pan­nas veid­nī­tes, tās ie­priekš ie­tau­ko).Liek ie­priekš uz­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī un 190 grā­du tem­pe­ra­tū­rā cep ap­tu­ve­ni 25 mi­nū­tes, līdz ma­fi­ni kļūst skais­ti zel­tai­ni.

PA­DOMS

Apel­sī­nu dže­ma vie­tā var iz­man­tot cit­ro­nu, man­da­rī­nu, greip­frū­tu vai kā­du ci­tu cit­rus­aug­ļu dže­mu.

Cit­ro­nu – ma­go­ņu ma­fi­ni

In­te­re­san­ta sa­stāv­da­ļu un gar­šu kom­bi­nā­ci­ja – ir vērts pa­mē­ģi­nāt un pa­gar­šot!

Sastāvdaļas: (12 ma­fi­niem)

125 g mīk­sta svies­ta, 155 g cu­ku­ra, 2 lie­las olas, 220 g mil­tu, tēj­ka­ro­te ce­pa­mā pul­ve­ra, 2 cit­ro­nu mi­zi­ņas, 2 ēdam­ka­ro­tes ma­go­ņu sēk­lu, ce­tur­tda­ļa tēj­ka­ro­tes sāls, 125 ml pa­ni­ņu, 2 ēdam­ka­ro­tes svai­gi spies­tas cit­ro­nu su­las, 2 tēj­ka­ro­tes va­ni­ļas cu­ku­ra, 3 ēdam­ka­ro­tes brū­nā cu­ku­ra,

Pagatavošana: Lie­lā bļo­dā sa­mik­sē svies­tu un cu­ku­ru, līdz tas kļūst gai­sīgs un nav jū­ta­mi sī­kie cu­ku­ra grau­di­ņi. Pa vie­nai pie­vie­no olu dzel­te­nu­mus, tur­pi­na mik­sēt, līdz ma­sa kļūst gai­ša un vi­jī­ga. Ci­tā trau­kā ko­pā sa­mai­sa si­jā­tus mil­tus, ce­pa­mo pul­ve­ri, ma­go­ņu  sēk­las, sā­li, va­ni­ļas cu­ku­ru un cit­ro­na mi­zi­ņas. Di­vos pie­gā­jie­nos mil­tu mai­sī­ju­mu ie­mai­sa olu – svies­ta ma­sā, mīk­lu at­šķai­dot ar pa­ni­ņām un cit­ro­nu su­lu. Mai­gi mai­sa, līdz mīk­la kļūst vien­da­bī­ga. At­se­viš­ķā trau­kā stin­grās pu­tās sa­kuļ olu bal­tu­mus. Lai ol­bal­tu­mi ne­sa­plak­tu, tos lē­ni un uz­ma­nī­gi ie­ci­lā mīk­lā. Mīk­lu 2/3 ap­jo­mā ie­pil­da ma­fi­nu veid­nes vai pa­pī­ra for­mi­ņās, pār­kai­sa ar brū­no cu­ku­ru. Ie­priekš sa­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī liek 180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā un cep ap­tu­ve­ni 20–25 mi­nū­tes.

PA­DOMS

Ma­fi­ni lie­lis­ki gar­šo ko­pā ar cit­ro­nu ie­vā­rī­ju­mu.

Pirms cep­ša­nas ma­fi­nus var pār­kai­sīt arī ar dru­pa­čām, kas pa­ga­ta­vo­tas no brū­nā cu­ku­ra, mil­tiem un da­žām ka­ro­tēm svies­ta.

Pi­kan­tie ma­fi­ni ar sie­ru un šķiņ­ķi

Maz­liet sā­ļie, pi­kan­tie ma­fi­ni ir ļo­ti ēr­ti līdz­i ņem­ša­nai uz sko­lu, iz­brau­cie­nos ār­pus mā­jas, pik­ni­kā, pār­gā­jie­nā. Pa­tei­co­ties ku­ku­rū­zas mil­tu klāt­būt­nei, šiem ma­fi­niem ir sau­lai­ni dzel­te­na, ape­tī­ti ro­si­no­ša krā­sa, ļo­ti in­te­re­san­ta gar­ša un sa­ma­zi­nāts glu­tē­na dau­dzums.

Sastāvdaļas: (18 ma­fi­niem) 

200 g šķiņ­ķa, 150 g sie­ra, 150 ml pie­na, 100 g svies­ta, 3 olas, 150 g kvie­šu mil­tu,150 g ku­ku­rū­zas mil­tu, 2 tēj­ka­ro­tes ce­pa­mā pul­ve­ra, sāls, pi­pa­ri, či­li pi­pa­ri, Pro­van­sas garš­vie­las,

Pagatavošana: Šķiņ­ķi sa­griež ma­zos ku­bi­ņos, arī sie­ru sa­griež ma­zos ku­bi­ņos vai sa­rī­vē uz rup­jas rī­ves. Bļo­dā ie­si­jā mil­tus, pie­vie­no ce­pa­mo pul­ve­ri un vi­su kār­tī­gi iz­mai­sa. Ci­tā bļo­dā sa­pu­to olas ar sā­li un pi­pa­riem, pie­vie­no Pro­van­sas garš­vie­las, či­li pi­pa­rus, pie­lej pie­nu. Sa­pu­to un pie­vie­no iz­kau­sē­tu svies­tu. Olu un pie­na ma­sā ie­mai­sa sa­griez­to šķiņ­ķi un sie­ru. Ma­sai pie­vie­no iz­si­jā­tos mil­tus un ce­pa­mo pul­ve­ri, vieg­li iz­ci­lā­jot, ie­jauc ne pā­rāk bie­zu mīk­lu. Mīk­lu sa­da­la pa ma­fi­nu pa­pī­ra for­mi­ņām, kas ie­priekš sa­lik­tas ma­fi­nu pan­nā. Ja pa­pī­ra for­mi­ņu nav, mīk­lu pil­da ie­tau­ko­tās ma­fi­nu pan­nas veid­nēs. Sa­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī cep 180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā ap­tu­ve­ni 30 mi­nū­tes.

PA­DOMS

Šie ma­fi­ni iz­ci­li gar­šo, pa­snieg­ti sil­ti, ar svai­giem sa­lā­tiem, ar tē­ju.

Mīk­las pa­ga­ta­vo­ša­nai la­bi der cie­tie Pa­rme­zā­na ti­pa sie­ri, ta­ču in­te­re­san­tas gar­šas ni­an­ses var ie­gūt, ja iz­man­to, pie­mē­ram, kau­sē­to Dzin­ta­ra sie­ru.

Pil­dī­ju­ma sa­stāv­da­ļas var va­ri­ēt, šķiņ­ķi aiz­stā­jot, pie­mē­ram, ar la­si, kal­tē­tiem to­mā­tiem, be­ko­nu.

Vi­dus­jū­ras ma­fi­ni

Vi­dus­jū­ras vārds no­sau­ku­mā mi­nēts pa­vi­sam vien­kār­ša ie­mes­la pēc: ma­fi­nu mīk­las sa­stā­vā ta­ču at­ro­da­mas olīv­as, fe­ta, val­riek­sti un, pro­tams, olīv­eļ­ļa, kas ma­za­jām uz­ko­dām pie­dod īpa­šu gar­šu un pu­fī­gu tek­stū­ru.

Sastāvdaļas: ( 12 ma­fi­niem)

125 ml olīv­eļ­ļas, 2 tēj­ka­ro­tes bal­tvī­na eti­ķa, 2 olas, 150 g skā­ba krē­ju­ma, pus­tēj­ka­ro­tes kal­tē­ta ma­jo­rā­na, pus­tēj­ka­ro­tes kal­tē­ta ti­mi­āna, jū­ras sāls, svai­gi mal­ti mel­nie pi­pa­ri, 15 g sa­ka­pā­tu val­riek­stu, 1,5 tēj­ka­ro­tes ce­pa­mā pul­ve­ra, 200 g mil­tu, 60 g fe­tas eļ­ļā, 50 g ga­ba­li­ņos sa­griez­tu za­ļo olīv­u,

Pagatavošana:

Ce­peš­krās­ni sa­kar­sē 190 grā­dus kar­stu. Ma­fi­nu pan­nā sa­liec pa­pī­ra for­mi­ņas. Ar dak­ši­ņu mai­sot, vie­nā bļo­dā sa­jauc olas, eļ­ļu, eti­ķi, krē­ju­mu un garš­au­gus. Ot­rā bļo­dā sa­jauc mil­tus un ce­pa­mo pul­ve­ri. Šķid­rās sa­stāv­da­ļas pie­jauc sau­sa­jām un vieg­li iz­ci­lā, cen­šo­ties pa­ma­tī­gi ne­mai­sīt. Ma­sai pie­vie­no olīv­as, val­riek­stus un sie­ru un vi­su vēl­reiz vieg­li ie­jauc. Ma­su sa­da­la pa ma­fi­nu pa­pī­ra for­mi­ņām, kas ie­priekš sa­lik­tas ma­fi­nu pan­nā. Liek ie­priekš sa­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī un 190 grā­du tem­pe­ra­tū­rā cep ap­tu­ve­ni 25 mi­nū­tes, līdz ma­fi­ni ie­gūst skais­ti zel­tai­nu iz­ska­tu.

PA­DOMS

Fe­tas vie­tā var iz­man­tot kā­du ci­tu mīk­sto vai cie­to sie­ru, ko vai nu sa­griež ma­zos ku­bi­ņos, vai sa­rī­vē uz rup­jās rī­ves.