Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Praktiski

Izgatavo pats: Rozes ar gardu pārsteigumu

© F64

Ja vēlies, lai tevis dāvātais puķu pušķis kādu no sirds iepriecinātu un ilgāk par nedēļu būtu svaigs, dāvini rozes! Tās izskatīsies gluži kā īstas, turklāt būs arī kārdinoši garšīgas.

 Kā ne – katras rozes viducītī taču paslēpusies garšīga konfekte! Arī tad, ja rokdarbi nav stiprā puse, oriģinālu ziedu pušķi apvienojumā ar gardu pārsteigumu pa spēkam pagatavot katram.

Ideju iesaka floriste dekoratore Evija Apermane

NEPIECIEŠAMIE MATERIĀLI: gofrētais kreppapīrs, grieznes, knaibles,floristikas metāla stieplītes, karstās līmes pistole ar līmi, konfektes

DARBA GAITA:

1. Kreppapīru visā platumā sagriež aptuveni 4 cm platās strēmelēs.

2. Atkarībā no tā, cik apjomīgas vēlas rozes ziedlapas, strēmeles sagriež 4 – 5 gabaliņos.

3. Vienā galā nedaudz noapaļojot stūrus, no mazajiem gabaliņiem izgriež ziedlapas.

4. Konfekti ietin vienā ziedlapiņā, tad otrā – ziedlapiņu augšējā daļa paliek brīva, apakšējo savirpina.

5. Ziedlapiņās ietītās konfektes apakšējā daļā ziedkāta vēlamajā garumā ievieto stiepli, uz kuras iepriekš uzpilina nedaudz karstās līmes.

6. Rozes zieda centram pakāpeniski audzē klāt četras pamīšus izkārtotas ziedlapiņas: apakšā uzpilina nedaudz līmes un pielīmē klāt jau esošajām.

7. Nākamajām četrām ziedlapiņām, pirms tās pielīmē topošā zieda pamatnei, ar koka irbulīti viegli uzrullē ārējo malu un ar pirkstiem uzmanīgi iespiež vidiņu.

8. Rozes ziedu audzējot kuplāku, katra nākamā ziedlapiņu kārta atveras arvien vairāk: lai to panāktu, ziedlapiņas pirms pielīmēšanas pamatnei ar irbulīti uzliec no abām malām un spēcīgāk iespiež ziedlapu viducīti. Floristikas kreppapīrs ir ļoti elastīgs un viegli pakļaujas formas veidošanai. Viena zieda izveidošanai nepieciešamas 12 – 15 ziedlapiņas.

9. No pieskaņotas krāsas zaļa kreppapīra nogriež paplatu strēmeli, tad aptuveni līdz vidum to zigzagā sagriež, spicos galiņus ar pirkstiem viegli savirpina.

10. Veido zieda kauslapas: strēmeles apakšējai malai uzpilina dažus pilienus kastās līmes un, viegli piespiežot, savirpinātās spurgaliņas aptin visriņķī ziedam.

11. Veido pušķi. Dekoratīvāku un greznāku rožu pušķi darīs pamatnes karkass, ko veido no pieskaņotas krāsas rotangas: to savij aplī vai jebkurā citā formā un ar karstās līmes palīdzību «saauž» kopā. Sacietējuši caurspīdīgās līmes pilieni izskatās kā smalks, gaisīgs zirnekļa tīkla vijums. Karkasā ievieto kreppapīra ziedus. Lai pušķi būtu vieglāk noturēt rokās, pušķa pamatnē pie vienkopus saņemtajiem stiepļu kātiņiem iedur kādus piecus koka irbulīšus un visu notin ar stieplīti. Pušķi papildina ar zaļumiem, kātiņus notin ar kreppapīru un pārsien ar dekoratīvu lenti.

Konfektes patiesībā var būt un var nebūt – rožu pušķis tāpat ir skaists un mūžīgs!