Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Praktiski

Apkures pieslēgšanu nosaka āra gaisa temperatūra

© nra arhīvs

Rīgā šajās dienās uzsākta apkures sezona, bet jaunums ir tāds, ka apkure netiek pieslēgta vienlaikus, piemēram, visām SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) apsaimniekotajām mājām.

Šajā apkures sezonā RNP sadarbībā ar a/s Rīgas siltums (RS) veica būtiskas izmaiņas daudzdzīvokļu dzīvojamo māju siltumapgādes sistēmu automatizēto siltummezglu iestatījumos, un tagad katrai mājai apkures sistēma regulēsies automātiski – atbilstoši āra gaisa temperatūrai. RS pārstāve Linda Rence saka – daudzās mājās dzīvokļu īpašnieki izvēlējušies 10 grādu temperatūru, pie kuras ieslēgt apkuri. Taču tas nenozīmē, ka visās daudzdzīvokļu ēkās šāda temperatūra būs norma. Citās apkure vēl nav pat uzsākta.

Tāpēc, ja kādam dzīvoklis šķiet pārāk drēgns, der zināt, ka spēkā ir iepriekšējā kārtība par apkures pieslēgšanu ar dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu. Apkures pieslēgšanu RNP nodrošina atbilstoši šim lēmumam, kurā norādīti apkures pieslēgšanas nosacījumi – datums un āra gaisa temperatūra, pie kuras notiks apkures sistēmas pieslēgšanās dzīvojamajai mājai. Automātiskie siltummezgli ļauj regulēt ēkas siltumenerģijas patēriņu atbilstoši klientu komforta prasībām un maksātspējai. Maksātspēja nav mazsvarīgs faktors, un diezin vai apkurei pirmām kārtām tiks pieslēgtas tās mājas, kurās būs ļoti lieli parādi. Ja dzīvokļu īpašnieki ir pietiekami aktīvi, tad viņi ar mājas pārvaldnieku var vienoties par apkures režīmu noteiktam laika periodam – diennaktij, nedēļai – atbilstoši vēlamajai iekštelpu temperatūrai. Siltummezgli ļauj regulēt siltuma padevi apkures sistēmā pat tikai dažas stundas dienā.

Pašlaik automatizēti siltummezgla iestatījumi nodrošina siltuma padeves automātisku pieslēgšanu, atslēgšanu un regulēšanu radiatoriem dzīvokļos un kāpņu telpās atkarībā no āra gaisa temperatūras. Lai apkures sistēmas dzīvojamajām mājām neieslēgtos pāragri un lai tas neatspoguļotos rēķinos un nesistu pa iedzīvotāju maciņiem, RNP plāno pieslēgt automatizētās apkures sistēmas no oktobra, ņemot vērā iepriekšējo gadu laikapstākļu un apkures pieslēgšanas termiņa statistiku. RS skaidro, ka tie iedzīvotāji, kuri jau izmanto apkures sistēmas automātisko regulēšanu, nereti dienā jūtas pārsteigti – apkure ir pieslēgta, bet radiatori auksti. Visu nosaka iestatītais režīms – tiklīdz dienā āra gaisa temperatūra pārsniedz, piemēram, 10 grādus, radiatori tiešām kļūst vēsi, jo apkure tiek atslēgta.

RS informē, ka šobrīd apkure ir pieslēgta vairāk nekā 55 procentiem ēku, kas izmanto RS piegādāto siltumenerģiju. Pirms pāris dienām apkure bija pieslēgta 4165 namiem jeb 55,7 procentiem ēku, tajā skaitā 316 izglītības un 72 ārstniecības iestādēm, 3294 dzīvojamiem namiem un 483 iestādēm jeb nedzīvojamajam fondam.

RS atgādina, ka no šā gada 1. septembra norēķiniem par piegādāto siltumenerģiju piemēro cenu 57,40 EUR/MWh bez PVN. Prognozēts, ka siltuma cena saglabāsies nemainīga arī šomēnes un nākamajā mēnesī.