Atpakaļ uz nra.lv

Priecīgu 420! Starp citu - kā marihuāna kļuva nelegāla?

Portāls nra.lv 20.aprīlis 2018, 20:04
 
AP / Scanpix
Šodien ir 20.aprīlis, kas lielā daļā pasaules uzskatāms par marihuānas svētku 420 datumu. Latvijā, protams, tā ir aizliegta, tomēr kā vispār ''zālīte'' kļuva par nelikumīgu?

Business Insider ziņo, ka domstarpības par marihuānas likumīgo statusu eksistē jau vairāk nekā 100 gadus.

Par spīti tam, ka daudzos štatos ASV tā kļuvusi legāla, kā arī tāda tā ir citur pasaulē, arī Eiropā, vienlaikus atrodas amatpersonas, kuras to grib izsludināt ārpus likuma par spīti jebkādai legalizācijai.

Ja runājam par ASV, kur tomēr marihuānas kultūra ir ļoti aktuāla, tad tur tā kļuva nelegāla 1930.-ajos, jo izraisot ''dīvainas orģijas'', ''trakas ballīte'' un ''nākusi no Elles''.

ASV to 19.gs. lietoja pavisam reti, tomēr 20.gs. sākumā tās smēķēšanas kultūra tur ienāca kopā ar Meksikas imigrantiem, kuriem jau ''zālīte'' bija lielā cieņā. Starp citu, vārds marihuāna nāk no spāņu valodas.

Kad 1933.gadā tika likts punkts ''Sausajam likumam'', ASV tikumības pārstāvu vērīgā acs īpaši aktīvi pievērsās marihuānai.

Drīz vien, medijos un popkultūrā marihuānu attainoja kā baisu narkotiku, kura neizbēgami izraisa izvarošanas, noziedzību un nāvi. Nemaz nerunājot, ka tās smēķēšana esot pirmais solis, lai pārietu uz stiprākām narkotikām... Jāatzīmē, ka vārds ''marihuāna'' arī tika izmantots ar biedēšanas nolūku, tam dotot priekšroku pār ''kaņepe''. Un arī pie ''ļaunās mūzikas'' džeza rašanās tika vainota marihuāna...

Tiesa, propaganda pret marihuānu īpaši nedarbojās. 1960.-ajos un 1970.-ajos dzima hipiju, bītniku un puķu bērnu kultūra, kuras rezultāta jaunieši ignorēja aizvien striktākos likumus. Tā laika bēdīgi slavenā ASV prezidenta Ričarda Niksona mērs tad arī bija pilns un viņš 1970.gadā pasludināja marihuānu par ''ASV ienaidnieku nr.1'' un likumīgi ierindoja to starp smagajām narkotikām, kā heroīns un LSD.

Vairums šo likumu arī tika saistīti ar afroamerikāņiem un Meksikas imigrantiem, sniedzot visiem šiem aizliegumiem rasistisku nokrāsu.

2018.gadā gan laiki mainījušies un 61% ASV iedzīvotāju atbalstot marihuānas legalizāciju visā valstī. Par spīti tam, amatpersonas, kā Džeimss Koumijs, joprojām strikti pieturas pie vecajām pārliecībām.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:49

Jaunākās diskusijas