Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja

Rudenī organisms samazina apgriezienus

Vairāk gribas gulēt un reizēm arī paskumt? Rudenī tas ir normāli – atzīst tradicionālā ķīniešu medicīna. Ir arī citi veselības aspekti, kuriem šajā gadalaikā vajadzētu pievērst uzmanību.

«Ķīniešu medicīnas izpratnē rudens un ziema saistās ar plaušu meridiāna un nieru meridiāna sistēmu,» stāsta klīnikas Ķīniešu medicīna akupunktūras ārste Dana Misiņa. «Plaušu meridiāns ir viens no būtiskākajiem, jo caur elpošanas sistēmu skābeklis dodas uz visu organismu un baro visas pārējās meridiānu sistēmas. Savukārt nieru meridiāna sistēmā sakopojas ģenētiskais materiāls, enerģija, kas cilvēkam dota visai dzīvei un kas jātērē pēc iespējas apdomīgāk.»

Raksturīgākās rudens problēmas

«Plaušu meridiāns sākas ar deguna gļotādu. Cilvēki dažkārt domā, ka aizlikts deguns ir nieks, bet tieši tur sākas skābekļa kvalitāte, tāpēc liela nozīme ir deguna higiēnai, tā nosaka, cik un kā mēs varam ieelpot,» skaidro ārste. «Turpat līdzās degunam ir arī resnās zarnas meridiāns. Bieži vien pacienti brīnās, kāpēc aizkrituša deguna vai alerģijas gadījumā tiek ārstēta resnā zarna, taču abām šīm sistēmām ir zināma saistība. Arī Rietumu medicīna atzīst, ka alerģiska reakcija uz pārtikas produktiem var izpausties ne tikai ar izsitumiem vai gremošanas traucējumiem, bet arī caur astmu vai augšējo elpceļu problēmām. Rudens turklāt ir saistīts ar ādas kvalitāti. Arī āda zināmā mērā ir elpošanas ceļš, caur to mēs svīstam, caur to no organisma tiek izvadītas toksiskās vielas un notiek termoregulācija. Ķīniešu medicīnas skatījumā āda ir saistīta ar resno zarnu un plaušām, tas viss tiek aplūkots kopējā kontekstā. Tāpēc rudenī ir jāpievērš uzmanība gan elpceļu, gan ādas stāvoklim, jo šajā gadalaikā bieži saasinās psoriāze, ekzēma un citas hroniskas ādas slimības. Tā kā ķīniešu medicīnas skatījumā ar plaušām un resno zarnu saistošais hormonālais orgāns ir vairogdziedzeris, der pievērst uzmanību arī tam. Vairogdziedzera aktivitātei ir gan diennakts svārstības, gan sezonālās svārstības, bet starpposmā starp rudeni un ziemu tiek pielāgota temperatūras regulācija, kur vairogdziedzerim ir īpaša loma, tāpēc cilvēkiem, kuriem ir hroniskas vairogdziedzera slimības, būtu vēlams veikt asins analīzi un iet pie ārsta pārbaudīt savu vairogdziedzeri. Tuvojoties ziemai, jāuzmanās no nieru un urīnizvadsistēmas slimībām. Nieru

meridiāns ir saistīts ar kaulu un arī ar zobu

veselību, ķīniešu tradicionālās medicīnas ārsti ir izpētījuši, ka tieši ziemā vairāk konstatē kariesu, tāpēc der pievērst pastiprinātu uzmanību zobu higiēnai. Vēl nieru meridiānam ir saistība ar ausīm, tāpēc, pienākot ziemai, pastiprinās sūdzības par tinnitus – trokšņiem ausīs, kurus cilvēki raksturo kā zvanīšanu, džinkstēšanu, šņākoņu u.c.»

Atsevišķas sarunas vērta – depresija

«Rudenim raksturīgas ne vien skumjas un melanholija, bet arī bailes kaut ko uzsākt un nedrošības izjūta – tā saistīta ar nieru un urīnpūšļa meridiānu. Ķīniešu medicīna atzīst, ka visas emocijas ir vajadzīgas, bet, ja to ir par daudz vai par maz, tad tās var nevēlami ietekmēt mūsu dziļākās orgānu sistēmas,» stāsta D. Misiņa. «Arī Rietumu medicīnā ir pazīstams funkcionālo un organisko izmaiņu jēdziens. Funkcionālās izmaiņas, kas skar tikai

orgānu darbību, attiecas uz jan līmeni, bet organiskās izmaiņas, kas jau skar pašus orgānus un izpaužas anatomiski – uz iņ līmeni. Emocijas ar laiku var ietekmēt ne tikai orgānu funkciju, bet arī orgānus pašus. Bailes, melanholija vai raudulīgums vienu

dienu var būt izteikts vairāk, citu – mazāk, un cilvēks pats ne vienmēr var izvērtēt, cik tas ir nopietni. Taču, ja arī apkārtējie ir pamanījuši, ka līdzcilvēks šķiet nomākts, tad viņam ir vērts atskatīties uz savu pašsajūtu pēdējo divu nedēļu laikā. Tas ne vienmēr nozīmē, ka cilvēkam ir depresija, tomēr tas ir signāls, ka jāpadomā par savu veselību.

Aizpildiet testu!

Nevajag justies vainīgam vai noliegt problēmu un apgalvot, ka viss kārtībā, bet ir vērts aizpildīt depresijas testu. Rudens ir gadalaiks, kad depresija mēdz saasināties vai parādīties pirmoreiz. Lai kā negribētos, ir jāmeklē palīdzība pie ģimenes ārsta, psihologa, psihoterapeita vai psihiatra.

Ķīniešu medicīnas izpratnē depresija var būt saistīta ne tikai ar patoloģiskām izmaiņām, kas skar plaušu un nieru meridiānus, bet arī aknu un sirds meridiānus. Tos var ietekmēt jebkuras pārlieku izteiktas emocijas. Ja tās turpinās sešus mēnešus, jāiet pie ārsta. No šīm emocijām var ietekmēties viens vai vairāki meridiāni, un ārstam jātiek skaidrībā, kurš bojājums ir primārais un kuri tam seko ķēdītē. Ja process jau ir orgānu līmenī, tad tas vairs nav 2–3 reižu ārstēšanas jautājums, bet tie būs 10, 12 vai 15 ārstēšanas seansi ar adatu terapiju vai kādu citu metodi. Ja depresija ir viegla un vidēja un nav blakusparādību, labi palīdz ciguns kopā ar klasisko vai lāzera akupunktūru. Ja depresija ir smaga, vajadzēs lietot medikamentus, bet, paralēli praktizējot ķīniešu medicīnas metodes, iespējams samazināt to devas un lietošanas laiku. Protams, nāksies domāt arī par dzīvesveida sakārtošanu, lai mazinātu to faktoru ietekmi, kas rada stresu un atstāj graujošu iespaidu.

Īpaši jārunā par pēcdzemdību depresiju. Pirmais bērna dzīves mēnesis mātei var kļūt kritisks, jo sevišķi, ja viņai jau līdz tam bijusi nosliece uz depresiju un ja tas piedevām sakrīt ar rudeni. Tas ir laiks, kad sievietei nepieciešams atbalsts, gan fizisks, gan emocionāls – viņai pastiprināti jārūpējas par sevi gan pašas, gan bērna dēļ.»

Raksts tapis sadarbībā ar klīniku Ķīniešu medicīna

 ieteikumi rudenī:

• Vairāk laika atvēlēt miegam un vienkārši pavadīt guļus pozīcijā, jo sevišķi, ja ir hroniskas plaušu, gremošanas vai ādas slimības.

• No rītiem izstaipīties un atvērt logu, dziļi ieelpot skābekli un dziļi izelpot. Vislabāk to pagūt līdz septiņiem no rīta, kad plaušu meridiāns ir visaktīvākais.

• Svarīgākie šajā gadalaikā ir E un D vitamīni, tāpēc ieteicams lietot kvalitatīvas nerafinētas augu eļļas (vislabāk tās pirkt neliela tilpuma tumšās pudelēs), zivju produktus, baravikas.

• Rudenī jālieto uzturā pieejamā produktu bagātība, lai sagatavotos ziemai, kad mūsu enerģija visvairāk izsmeļas.

• Var atļauties pievienot ēdienam vairāk sāls, bet, protams, ar mēru.

• Ieteicami siltā tipa produkti, pie tiem pieder asās garšvielas, piemēram, ingvers, kardamons, arī galvenie gaļas veidi, kūpināti un grilēti produkti.

• Ieteicami melnas un brūnas krāsas produkti, piemēram, lakrica, melnās pupiņas, pelēkie zirņi, tumšas krāsas lēcas u.c.

• Meklējot papildu informāciju, jāņem vērā, ka Ķīnā rudens ir sausais gadalaiks, tāpēc ķīnieši uzsver, ka svarīgi ir mitrināt gļotādas un lietot mitrinošus produktus. Mūsu klimats atšķiras, un mitrināšana nav nepieciešama. Mitrinošie produkti, piemēram, piena produkti, gurķi vai auksti dzērieni, rada gļotas, tāpēc ar tiem nevajag aizrauties.