Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

Sejas ādai – tīrīšana, mitrināšana un atveseļošana

© Scanpix

Vecumā no 13 līdz 25 gadiem pusaudžu un jauniešu ādu mēdz raksturot labs tonuss, veselīgs izskats, elastība un vingrums, taču bieži vien tā mēdz būt problemātiska saistībā ar pārejas vecumu un hormonālām pārmaiņām.

 Tas izpaužas ar pārlieku lielu taukainību un pinnēm vai akni uz sejas, kas savukārt rada diskomfortu un zemu pašnovērtējumu.

Statistika liecina, ka apmēram 90 procenti jauniešu cieš no pinnēm. Jaunieši, kopjot savu sejas ādu, pieļauj ne mazums kļūdu, jo izmanto dažādus līdzekļus no masu produkcijas klāsta, kas sola atbrīvoties no pinnēm, bet patiesībā ādai nodara lielu kaitējumu. Bieži vien pinnes laika gaitā izzūd pašas no sevis, taču nepatīkamais process var ilgt dažus gadus, un jaunībā un pirmās romantiskās iemīlēšanās laikā tas var sagādāt nepatīkamus pārdzīvojumus. Akni izraisa ne tikai nepareiza vai nepietiekama neregulāra ādas kopšana, bet arī neveselīga pārtika un pašārstēšanās, kas var radīt nopietnas ādas slimības un atstāt rētas sejā, ko ir grūti koriģēt. Kā kopt problemātisku sejas ādu un kādu kosmētiku izvēlēties, lai ādas problēmas netiktu ielaistas un tā vienmēr izskatītos tīra un veselīga?

Pareizu līdzekļu izvēle

Speciālisti neiesaka aizrauties ar krēmiem pret pinnēm, jo tie dod vēlamo rezultātu, bet ļoti sausina ādu, kas savukārt noved pie tā, ka āda pēc 20 gadu vecuma sāk zaudēt jaunavīgumu un pievilcību, parādās pirmās grumbas un citas novecošanās pazīmes. Krēmus pret pinnēm var lietot, taču tie precīzi jāuzklāj tikai uz iekaisušās ādas, nevis uz visas sejas. Vienmēr jāatceras sen zināmā patiesība – nekādā gadījumā pinnes nevajag spiest! Izvēloties pamatkrēmu, visoptimālākais variants – izvēlēties ar vieglu mitrinošu tekstūru, kas paredzēts jauniešu ādai un problemātiskas ādas kopšanai. Galvenajai šāda krēma funkcijai jābūt mitrinošai, nevis ādu sausinošai. Nedrīkst aizmirst, ka sejas krēmu nevajag klāt acu zonā, it īpaši ja tas ir krēms pret pinnēm.

Parasti jauniešus nodarbina jautājums, kādu kosmētiku izvēlēties sejas mazgāšanai. Piemērotākais risinājums ir izmantot maigu pieniņu vai putas, gelu un citus putojošus līdzekļus. Tie labāk attīra sejas ādu un atbrīvo no netīrumiem. Reizi nedēļā var lietot kopjošus līdzekļus ar vieglu pīlinga efektu – tie noņem atmirušās šūnas no ādas virsmas, kā arī vienlaikus liekos taukus un netīrumus. Savukārt toniks ideāli noņem netīrumus, taukus un attīrošo līdzekļu atliekas, kā arī atjauno skābes – bāzes līdzsvaru, kā arī sagatavo ādu barošanai vai mitrināšanai.

Jāmitrina, nevis jāsausina

Kopjošie ādas līdzekļi noteikti nedrīkst sausināt sejas ādu. Ja, mazgājot seju, rodas nepatīkama sausuma vai velkoša sajūta, ieteicams izraudzīties citus līdzekļus. Vēlams iegādāties tādu kosmētiku, kas nesatur ziepes. Sejas āda noteikti vakarā ir jāmazgā ar kādu no putojošiem līdzekļiem, pat ja uz tās pa dienu nav uzklāta dekoratīvā kosmētika – tonālais krēms, vaigu sārtums vai pūderis, jo tā uzkrāj dažādus netīrumus. Rūpējoties par piņņainu sejas ādu, var izmantot arī dabiskus līdzekļus, piemēram, ēteriskās eļļas. Tās var lietot tieši uz iekaisuma, dažus pilienus var pievienot sejas krēmam. Franču dermokosmētikas zīmols Laboratoires SVR ražo novatorisku un ārstniecisku ādas kopšanas kosmētiku, cieši sadarbojoties ar dermatologiem. LYSALPHA sērija piedāvā efektīvus līdzekļus problemātiskas ādas kopšanai – aktīvu krēmu, matējošu krēmu, micelāro ūdeni, attīrošu gelu un citus.

Sejai noorganizē pirti

Jaunībā ādai raksturīgas ne tikai pinnes un melnās poras vai komedoni, bet arī spīdīgums un pārlieku liels tauku daudzums, it īpaši T zonā – uz pieres, deguna un zoda. Lai novērstu ādas taukaino spīdumu, jāizmanto ne tikai speciāli geli, bet arī sejas birstīte.

Reizi vai divas mēnesī sejai var noorganizēt pirti – paelpot tvaikus no kumelīšu novārījuma. Spīdumu palīdz novērst arī maskas no beztauku kefīra vai nesalda jogurta, ko viegli var pagatavot arī mājas apstākļos. Taču vislabāko risinājumu problemātiskas ādas kopšanai varēs rast, konsultējoties ar speciālistu šajā jomā.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Laboratoires SVR

***

AKTĪVAIS KRĒMS.

LYSALPHA aktīvais krēms paredzēts lietošanai, ja ir nosliece uz pūtītēm, pinnēm un melnajām pinnēm. Aktīvā sastāvdaļa glukonolanktons attīra tikpat efektīvi kā augļskābe (Alpha hydroxy acid), tomēr panesamība ir ievērojami labāka. Cinks regulē tauku dziedzeru darbību. Tephrosia purpurea regulē pastiprinātu tauku dziedzeru darbību, ko izraisījis stress. Uzklāj no rīta un vakarā uz attīrītas ādas. Lielisks pamats dekoratīvajai kosmētikai. Tekstūra viegla, nav taukains, ātri uzsūcas, ar patīkamu aromātu. Nekairina ādu. Nesatur parabēnus. Nopērkams Mēness aptiekā, cena – Ls 9,36.

MICELĀRAIS ŪDENS.

LYSALPHA attīrošs micelārais ūdens paredzēts kombinētai un taukainai ādai. Attīra ādu, atbrīvo no kosmētikas seju un acis.

Micelārā ūdens aktīvā sastāvdaļa glukonolanktons ādu attīra tikpat efektīvi kā augļskābe (Alpha hydroxy acid), tomēr panesamība ir ievērojami labāka. Cinks regulē tauku dziedzeru darbību porās. Lieto no rīta un vakarā, izmantojot vates aplikatoru. Nav jānomazgā. Nesatur alkoholu un parabēnus. Nekairina ādu. Nopērkams Mēness aptiekā, cena – Ls 10,99.

ATTĪROŠĀS PUTAS.

LYSALPHA attīrošās putas paredzētas kombinētai un taukainai ādai. Uzklāj uz mitras sejas un ķermeņa ādas. Aktīvā sastāvdaļa glukonolanktons attīra tikpat efektīvi kā augļskābe (Alpha hydroxy acid), tomēr panesamība ir ievērojami labāka. Cinks regulē tauku dziedzeru darbību porās. Tephrosia purpurea regulē pastiprinātu tauku dziedzeru darbību, ko izraisījis stress. Iemasē ādā un noskalo. Patīkams aromāts. Nekairina ādu. Nesatur alkoholu un parabēnus. Nopērkamas Mēness aptiekā, cena – Ls 8,75.

MATĒJOŠS KRĒMS.

LYSALPHA matējošs krēms paredzēts taukainai, spīdīgai un kombinētai sejas ādai. Aktīvā sastāvdaļa glukonolanktons attīra tikpat efektīvi kā augļskābe (Alpha hydroxy acid), tomēr panesamība ir ievērojami labāka. Cinks regulē tauku dziedzeru darbību. Tephrosia purpurea regulē pastiprinātu tauku dziedzeru darbību, kuras cēlonis ir stress. Uzklāj no rīta un vakarā uz attīrītas ādas. Lielisks pamats dekoratīvajai kosmētikai. Tekstūra viegla, ātri uzsūcas, ar patīkamu aromātu. Nekairina ādu. Nesatur parabēnus. Nopērkams Mēness aptiekā, cena – Ls 9,77.

NODERĪGI

kā pareizi kopt sejas ādu pusaudžu – jauniešu vecumā

• Regulāri attīrīt sejas ādu! Lai neaizsprostotu ādas poras un mazinātu iespēju veidoties pinnēm, divas reizes dienā seja jāmazgā ar speciāliem ādas kopšanas līdzekļiem. Ziepes izmantot nav vēlams.

• Veselīga ēšana un pareizs dienas režīms. Nav ieteicami saldi, sāļi un asi ēdieni. Priekšroka jādod svaigiem dārzeņiem, augļiem, pilngraudu maizei un citiem veselīgiem produktiem. Miegam jāatvēl ne mazāk kā 8 stundas diennaktī. Jācenšas izvairīties no stresa.

• Ja parādījušās pinnes, ieteicams izvairīties no taukainu krēmu izmantošanas. Ja ādu nepieciešams nomaskēt ar korektoru, tonālo krēmu vai pūderi, ir jāizvēlas hipoalerģiski produkti. No sejas tie rūpīgi jānoņem ar pieniņu vai losjonu.

Maskas problemātiskai un taukainai sejas ādai

• Biezpiena – kefīra maska. Tējkaroti vājpiena biezpiena sajauc ar trim ēdamkarotēm netrekna kefīra. Pievieno masai biezeni no tējkarotes skāba ābola.

• Maska no māliem. Var izmantot balto vai zilo mālu! Ņem divas ēdamkarotes jebkuru no šiem māliem un izšķīdina novārītā aukstā ūdenī, kamēr iegūst viendabīgu masu. Lai panāktu lielāku efektu, ūdens vietā var izmantot kumelīšu novārījumu.