Atpakaļ uz nra.lv

FOTO: Sirsnīgā atmosfērā aizvadīta lācenītes Ilzītes 17. dzimšanas diena

Portāls nra.lv 11.janvāris 2018, 19:55
 
Velga Vītola
Sirsnīgā atmosfērā ceturtdien, 11. janvārī aizvadīta lācenītes Ilzītes dzimšanas diena. Lācenei tika speciāli gatavota torte, sveiciena dziesma un pat 17 sarkanu rožu pušķis, bet viņas kopējai un audžumammai Velgai, ziedi un pateicība par tik neparasto un sarēžgīto veikumu - lācenītes izaudznāšanu no pašām pirmajām viņas dzīves dienām.

Svētku tortē Ilzītei tika kārumi, ar kādiem viņai ikdienā mieloties neiznāk - gan svaigas ogas, gan medus, kāds cepumiņš, krabju nūjiņas, skumbrija un lasis. Ķepaine, kura sasniegusi pieklājīgas jaunas dāmas vecumu, arī uzvedās kā īsta dāma un torti ēda cienīgi, ar ķepu izvēlotie, kuram kārumam ķerties klāt nākamajam. Un kur nu bez lielākā garduma - kaltētiem liellopu kuņģīšiem.

Ikdienā Ilzīte savās maltītēs lielākoties pārtiek no dārzeņiem, divreiz nedēļā tiek arī pie zivīm un šad tad pa kādam liellopu gaļas gabalam.

Bez ievērības nepalika arī viņai atnestais rožu pušķis, arī tas tika pārbaudīts, iztaustīts un izošņāts.

Līgatnes dabas taku zvērkope Velga Vītola, ko daudzi zina kā "lāču mammu atcerējās, kā pirms 17 gadiem uzņēma savā aprūpē lācenīti, no kuras bija atteikusies viņas īstā mamma un cik sarežģīts ir bijis šis posms. Barošana ik pa laikam cauru diennakti, pieskatīšana, lai midziņa ir silta un ērta. "Ja nu kāds izdomātu savā aprūpē ņemt lāču bērnu, es varu teikt, ka tas ir viens traks un dikti sarežģīts darbs," atzina V. Vītola.


Lācene Ilzīte ir Latvijas slavenākais lācis, jo to izaudzināja cilvēks - zvērkope Velga Vītola un ķepaiņa augšanai ir sekojusi līdz vai visa Latvija. Ilzīte ir viena no zināmākajām Līgatnes dabas taku iemītniecēm, viņa ir filmēta daudzās dokumentālās un mākslas filmās, ievērojami dabas fotogrāfi viņu iemūžinājuši savās fotosesijās.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

11.janvāris 2018

 
 
 
 
 

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:53

Jaunākās diskusijas