Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Skandalozi

Vairāki rīdzinieki pastkastītēs saņēmuši šantāžas vēstules

© Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

Jau iepriekš tika ziņots, ka vairāki Rīgas iedzīvotāji savās pastkastītēs saņēmuši vēstules, kurās viņiem liek nomaksāt zemes nomas maksas parādu, par kura esamību nevienam iepriekš nebija ne jausmas. Šobrīd par šādām pašām vēstulēm ziņo arī vēl vairāki simti rīdzinieku, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Vēstulēs, kuras saņēmuši Stendes, Valdemāra, Slokas, Dzelzavas ielas un citu daudzstāvu namu iedzīvotāji, tiek minēts, ka dzīvokļa īpašniekiem ir jāsamaksā zemes nomas maksas parāds par 2008. un 2009. gadu. Ja tas netiks darīts, tad tiek draudēts ar tiesu darbiem. Ir zināms, ka daudzi, kuri nobijušies, šo maksu ir samaksājuši, tomēr vairāki cilvēki nav mierā ar radušos situāciju un ir gatavi cīnīties.

Cilvēki uzskata, ka ja jau pēc rēķiniem ir maksāts, viņiem nav jālauza galva par to vai un ar kādiem zemes īpašniekiem, jo māja atrodas uz divu īpašnieku zemes, apsaimniekotājs ir norēķinājies. Lai zemes īpašnieks runā ar apsaimniekotāju. Viena no sašutušajām rīdziniecēm stāsta: "Mēs savulaik jau esam maksājuši zemes nomas maksu, kuru iekasēja apsaimniekotājs. Tad lai tas kantoris iet pie apsaimniekotāja un prasa viņiem, kas un kā. Pie manis visus šos gadus zemes īpašnieks ne reizi nav vērsies. Ne ar prasībām, ne līgumiem ne ko citu!"

Savukārt Tieslietu ministrijas Civiltiesību departamenta jurists Toms Dreika vēsta: "Ja nav vienošanās, līguma, noslēgta starp dzīvokļa un zemes īpašniekiem, vai attiecīgi spēkā stājies tiesas spriedums, kurš atzīst šis attiecības un nosaka to būtiskās sastāvdaļas, tad mēs nevaram identificēt saistības apmēru. Ja puses nav vienojušās, nomas maksu likums nenosaka. Likums nosaka, ka nomas maksu nosaka puses rakstveidā vienojoties. Līdz 2009.gada 1.novembrim varēja vienoties arī mutiski, likums to neliedza." Tieslietu ministrijas pārstāvis vērš uzmanību uz to, ka šobrīd spēkā esošajā likumā visur ir teikts, ka ir jāslēdz līgums. Bez tā nekādas nomas maksas pieprasīšana nav iespējama.

Tomēr AS ”Pilsētas zemes dienests” pārstāvis Normunds Šlitke ir citās domās un atsaucas uz kādu pērnā gada tiesas spriedumu, kurš viņiem ļauj pieprasīt zemes nomas maksu bez jebkādiem dokumentiem, līgumiem.

Jau drīzumā šajā jezgā iesaistītie iedzīvotāji saņems gan Tieslietu ministrijas, gan Rīgas namu pārvaldnieks sagatavoto informatīvo vēstuli ar ieteikumiem, kā šajā situācijā rīkoties.