Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Skandalozi

ABSURDS: Latvijā medikamenti divreiz dārgāki kā Igaunijā

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Andrejs Strokins, F64 Photo Agency

Ir gadījumi, kad ir iespējams izvēlēties starp lētākiem un dārgākiem medikamentiem ar teju vienādu sastāvu. Tomēr ir arī gadījumi, kad šāda izvēle nepastāv, jo ir tikai viens medikaments, kas ārstē konkrēto kaiti. Viens no šādiem medikamentiem ir zāles pret malāriju. Turklāt izrādās, ka Latvijā šīs zāles ir divas reizes dārgākas nekā Igaunijā, vēsta raidījums "4. studija".

Žurnāliste Sandra Kropa stāsta, ka viņa ir paredzējusi doties žurnālistu braucienā uz Ugandu, kurā piedalīsies žurnālisti no vairākām valstīm. Tā kā Ugandā ir augsts malārijas risks, tad visiem žurnālistiem profilakses nolūkos ir jālieto speciāli medikamenti.

''Mēs sākām domāt un skaitīt, cik kuram vajag. Un mēs, kas esam divas no Latvijas sakām, ka nu ļoti dārgi sanāk tās divas paciņas iegādāties. Savukārt igauņu kolēģi bija ļoti izbrīnīti, jo viņi saka, ka Igaunijā viena paciņa šo zāļu maksā knapi 20 eiro. Mēs ar Lietuvas kolēģiem sakām, ka mums par vienu paciņu cena svārstās no 40 līdz 50 eiro,'' stāsta žurnāliste. Līdz ar to sanāk, ka Igaunijā precīzi tādas pašas zāles iespējams iegādāties divas reizes lētāk.

Zāļu valsts aģentūras direktora vietnieks Jānis Zvejnieks stāsta, ka deklarētā zāļu sākuma cena, gan Latvijā, gan Igaunijā ir vienāda. "Manā skatījumā šī situācija nav īsti adekvāta un tur ir jābūt kaut kādam iemeslam, kāpēc šīs zāles Igaunijā uz laiku ir lētākas nekā Latvijā," pauž J. Zvejnieks.

Savukārt Latvijas Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders apgalvo, ka, iespējams, Igaunijā šim medikamentam ir piešķirta īslaicīga atlaide, tāpēc varētu būt radusies šāda situācija.