Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Skandalozi

Tirdzniecības centrs Rīgā aizliedz darbiniekiem ēst

© Lauris Aizupietis/ f64 photo agency

Pagājušajā nedēļā tirdzniecības centra "Origo" administrācija saviem telpu nomniekiem atkārtoti izdalīja iekšējās kārtības noteikumus, kuros norādīts, ka darbinieki darba laikā nedrīkst doties pusdienās, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Jaunajos noteikumos minēts: "Tikai tad, ja veikalā pastāvīgi strādā tikai viens darbinieks, tirdzniecības centra menedžeris var dot nomniekam atļauju īslaicīgi slēgt veikalu tirdzniecības centra darba laikā. Veikals tirdzniecības centra darba laikā īslaicīgi var tikt slēgts uz laiku ne ilgāku par 15 minūtēm, ne biežāk kā 3 reizes dienā. Vienīgais iemesls īslaicīgai slēgšanai var būt tualetes apmeklējums; nav pieļaujams, ka veikals tiek īslaicīgi slēgts, lai dotos smēķēt vai pusdienotu."

Viens no tirdzniecības centra darbiniekiem stāsta: "Tad sanāk tā, ka 11 stundu darba dienā tu drīksti aiziet tikai uz tualeti. Ēst nedrīkst. Tad rodas jautājums, vai "Origo" administrācija zina, kā ir strādāt 11 stundu darba dienu un neēst? Jo darba laikā to arī nedrīkst darīt."

Uzņēmuma pārstāve Maija Prozoroviča šādu noteikumu interpretāciju uzskata par pārpratumu: “Šī norāde attiecas uz tādām pusdienām, kas prasa ilgāku laiku, nekā 15 minūtes. Tirdzniecības centrs, domājot par nomnieku ērtībām, atvēris 2 virtuves telpas, kur ir nepieciešamais aprīkojums - ledusskapji, mikroviļņu krāsnis, lai darbinieki 15 minūtēs var ātri papusdienot.”

Valsts darba inspekcijas pārstāve Dace Aleksāne norāda, ka darba devēja spēkos nav norādīt, ko darbinieks drīkst darīt pārtraukumā.

M. Prozoroviča pauž, ka, visticamāk, drīzumā šie noteikumi tiks mainīti un pārpratumu raisošais punkts tiks izņemts.

Tikmēr t/c "Origo pārstāvji paskaidro, ka tirdzniecības centram ir noteikts darba laiks un "Origo" ir atbildīgs savu apmeklētāju priekšā, lai šis darba laiks tiktu ievērots, visi veikali būtu atvērti un pircējiem pieejami noteiktajā laikā. T/c vēlas uzsvērt, ka “Origo” nav t/c nomnieku un pārdevēju darba devējs, bet ir tirdzniecības telpu iznomātājs un nodrošina nomniekus ar nepieciešamajām tirdzniecības u.c. telpām.

Par darba organizāciju katrā konkrētā veikalā vai pakalpojuma sniegšanas vietā, kas atrodas t/c “Origo” telpās kā arī to, lai šie veikali vai pakalpojumu sniegšanas vietas būtu pieejamas pircējiem noteiktajā darba laikā atbild katrs nomnieks, veikala īpašnieks, vadītājs.

T/c “Origo” administrācija ar sapratni izturas pret nomniekiem, kuru veikalos strādā tikai viens darbinieks, piešķirot papildus iespēju t/c darba laikā īslaicīgi slēgt veikalu, gadījumos, ja kādu neplānotu iemeslu dēļ nomnieks nespēj nodrošināt personāla maiņas. Katrs nomnieks ir atbildīgs par savu darbinieku noslodžu plānošanu, lai nodrošinātu darbiniekiem iespēju izmantot darba likumdošanā paredzētos darba pārtraukumus, vienlaicīgi nodrošinot veikala darba laika nepārtrauktību noteiktajā darba laikā, lai arī pircējiem nerastos nepatīkamas situācijas veikala ilglaicīgas slēgšanas dēļ.