Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Skandalozi

Anglijas latviete: Mājās braukšu tikai uz mirstamo dienu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Vladislavs Poroškins/ f64 photo agency

Mārīte Tera emigrēja uz Lielbritāniju pirms vairāk nekā desmit gadiem, lai nopelnītu Lielbritānijas pensiju. Šobrīd viņa to saņem, tomēr atzīst, ka uz Latviju atpakaļ vēl negrasās braukt, vēsta "LNT ziņas".

Mārīti neapmierina doma, ka atgriežoties Latvijā, no viņas sūri - grūti Lielbritānijas fabrikās nopelnītās pensijas tiks atvilkts iedzīvotāju ienākuma nodoklis 23% apmērā. "Nu mani atturētu gan braukt, tāpēc, ka tā jau atkal ir tautas aplaupīšana. Sapnis par skaistām vecumdienām točna ir nolaupīts. Es domāju, ka izdevīgāk ir dzīvot Anglijā. Man te pašvaldība apmaksā manu īri, nomaksā manu zemes nodokli. Tad jau es mājās brauktu uz savu mirstamo dienu, kad es justu savas nāves tuvošanos," pauž Mārīte.

Ekrānuzņēmums no video

Par to, ka tautieši tiešām izvēlēsies neatgriezties Latvijā un savas vecumdienas pavadīs ārzemēs ir nobažījusies Eiropas latviešu apvienība. Šobrīd Latvijā ar 23% ienākuma nodokli tiek apliktas pensijas, kas ir virs 235 eiro mēnesī. Tas nozīmē, ka tas skars praktiski visus emigrantus. Eiropas latviešu apvienība otrdien Saeimas deputātiem izteica priekšlikumu, ka varētu dažādot neapliekamo pensijas minimumu atkarībā no valsts. Piemēram, ja pensionārs atgriežas Latvijā no Lielbritānijas, kur pensijas neapliekamais minimums ir 916 mārciņas mēnesī, tad arī Latvijā viņš nodokli varētu sākt maksāt tikai sākot no šīs summas.

Savukārt Finanšu ministrija kategoriski iebilst pret šādu priekšlikumu. Ministrija skaidro, ka ja šāds priekšlikums tiktu pieņemts, tad veidotos nevienlīdzība starp iedzīvotājiem, jo Latvijas pensionāri maksātu par pašvaldības pakalpojumiem un izmantoto publisko infrastruktūru, bet reemigrējušie pensionāri nē. Pagaidām neviena politiskā partija nav izteikusi vēlmi veidot likumprojektu saistībā ar izskanējušajiem priekšlikumiem.