Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Skandalozi

ABSURDS: Nodoklis jāmaksā arī par mirušajiem

© Ekrānuzņēmums no video/ 4. studija

Šobrīd viena no aktuālākajām tēmām Latvijā ir nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana. Tomēr izrādās šīs nav vienīgais nodoklis, kas nomāc iedzīvotājus. Vairākās kapsētās Latvijā ir jāmaksā arī zemes nodoklis par mirušo tuvinieku kapavietām, vēsta raidījums "4. studija".

Kāds Rūjienas iedzīvotājs ir sašutis, ka viņam katru gadu ir jāmaksā kapu nodoklis, tomēr tur pat kaimiņos, Valkas novadā, nav jāmaksā nekas. "Kamēr kapi piederēja baznīcai, tikmēr nebija nodoklis, tagad dome pārņēma, visiem liek maksāt nodokli. Jo lielāka platība, jo vairāk jāmaksā. 6 eiro - tas ir par vienu kapa vietu, bet sievai ir vairāki piederīgie, kas guļ. Es tikai par to brīnos. Pats esmu no Ērģemes puses un mums nekas nav jāmaksā. Tikai vienreizēji jāmaksā, kad grib apbedīt," vēsta kāds kungs.

Latvijā nav likumu, kas regulētu naudas iekasēšanu par kapavietu. Savulaik Saeimā šāds likums esot virzīts, bet nu jau labu laiku tas ir iestrēdzis un nav zināms, vai vispār tiks virzīts tālāk. Tieši tāpēc katra pašvaldība rīkojas pēc saviem ieskatiem.

Ne tikai Rūjienā, bet arī citviet Latvijā ir jāmaksā par kapavietas zemi. "Tas nav nodoklis, tas ir nomas maksājums par kapavietu gadā. Un Jūrmalā tā ir noteikta ar Jūrmalas domes saistošajiem noteikumiem. Maksa par vienu kvadrātmetru zemes ir 1 eiro." vēsta "Jūrmalas kapi" direktors Guntars Lasis.

Savukārt Rīgas domes saistošie noteikumi neparedz ikgadēju nomas maksu. Par kapa vietu ir jāmaksā tikai tad, kad tā tiek iegādāta.

Tiek vēstīts, ka visa iekasētā nauda tiek iztērēta kapu labiekārtošanai.