Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Skandalozi

Svarīgs ieteikums, kas jāatceras visiem tūristiem

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Došanās ceļojumā uz kādu citu valsti lielākoties ir patīkams un aizrautības pilns brīdis. Nereti ar šo brīdi vēlamies padalīties arī sociālajos medijos ievietojot fotogrāfijas ar lidmašīnas biļetēm. Tomēr ir jāņem vērā, ka šāda rīcība var izmaksāt dārgi un sabojāt prieku par ceļojumu, vēsta "The Telegraph".

Kāds Austrālijas izcelsmes pētnieks vārdā Stīvs Hui veica eksperimentu, kura laikā mēģināja iegūt pēc iespējas precīzākus personīgos datus no sociālajos mediojs publicētajām lidmašīnu biļetēm. Šī eksperimenta rezultāti ir pārsteidzoši - izrādās, ka piekļūt cilvēku aviokompānijas mājaslapas parolēm un bankas karšu datiem ir daudz vienkāršāk, nekā sākumā varētu šķist.

Stīvs savā eksperimentā atklāja, ka sociālajā medijā Instagram ir vairāk nekā 75 000 fotogrāfiju ar lidmašīnu biļetēm, kurās skaidri nolasāms ne tikai biļetes svītru kods, bet arī pasažiera vārs, uzvārds un citas lidojumam nozīmīgas detaļas.

Kā piemēru Stīvs min kādas sievietes Instagram kontā ievietotu fotogrāfiju ar viņas lidmašīnas biļeti. No fotogrāfijā redzamajiem datiem, Stīvs varēja iekļūt sievietes profilā, kas sasaistīts ar aviokompāniju un aplūkot visus ar lidojumu saistītos datus, kā arī teorētiski viņš šos datus varēja arī izmainīt bez sievietes piekrišanas. Viņš arī varēja noskaidrot ar kādu bankas karti un kā tika veikts maksājums par biļetēm un citas detaļas.

Stīvs ar šo eksperimentu vēlas brīdināt citus tūristus, lai viņi nepublicē fotogrāfijas ar lidmašīnu, vai jebkādām citām biļetēm, jo tas var beigties nelāgi.