Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Skandalozi

Atklājušies pārsteidzoši fakti par baiso ugunsnelaimi Bukultos

© Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

Jau vēstījām, ka Lieldienās uguns Bukultos nopostījis kādas ģimenes māju, uz ielas atstājot septiņus cilvēkus, tajā skaitā bērnus. Raidījuma "Bez Tabu" rīcībā ir nonākuši pārsteidzoši un pretrunīgi fakti saistībā ar šo ugunsgrēku.

Pēc ugunsgrēka no lielās divstāvu dzīvojamās mājas ir palikušas vien ārsienas. Tomēr Jura Šteinberga ģimene ir apņēmības pilna visu atjaunot un atgriezties uz dzīvi šajā mājā. Ģimene ir ļoti pateicīga visiem cilvēkiem, kuri palīdz visos iespējamos veidos.

Raidījuma "Bez Tabu" žurnālistu rīcībā ir nonākusi vēstule, kurā Bukultu iedzīvotāji pauž neizpratni gan par ugunsdzēsēju, gan pašvaldības darbu. Ugunsgrēka aculiecinieki apgalvo, ka pirms diviem gadiem izbūvētā modernā ūdensapgādes sistēma neesot strādājusi kā pienākas, un ugunsgrēka dzēšanas laikā ugunsdzēsējiem esot pietrūcis ūdens. Savukārt nodegušās mājas īpašnieki apgalvo, ka ugunsdzēsēji ūdeni esot tērējuši neapdomīgi un lielu daļu no tā neizmantoja dzēšanas darbos, bet gan vienkārši nopludināja zemē.

SIA "Garkalnes ūdens" valdes priekšsēdētājs Gundars Krievs apgalvo, ka ūdens sistēmai Bukultos ir pievienoti 19 hidranti. Lai nerastos situācija, ka ugunsgrēka laikā pietrūkst ūdens un tiek sabojāta dziļurbuma sistēma, ir izveidots speciāls ūdens rezervuārs, no kura ūdens tiek ņemts gadījumos, kad tiek atvērts kāds no hidrantiem. tiek vēstīts, ka ugunsgrēka laikā ugunsdzēsēji dzēšanas darbiem esot izmantojuši tik daudz ūdens, ka tas uz brīdi aptrūcies, bet drīz vien ūdens padeve atkal tika atjaunota un ugunsdzēsēju darbu tas netraucēja.

Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

"Tā galvenā mašīna... no tās gāzās ūdens laukā straumēm. Te bija bedre izskalota. Man rabarberus izskaloja ar šļūteni. Tad kar es viņiem palūdzu, nu saku: "Veči, jums ir vēl šļūtenes, tak paņemiet dzēšiet!" viņi atbildēja, lai nemācu viņus, jo paši zina, ko dara," stāsta nodegušās mājas kaimiņš. Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāvis apgalvo, ka nevar šo notikumu komentēt, jo pats tajā brīdī atradies citur un šādu situāciju nav redzējis.

Mājas saimnieki tomēr uzsver, ka ir ļoti pateicīgi glābējiem par viņu darbu, tomēr ir neizpratnē, kāpēc pirmā glābēju mašīna ieradās bez ūdens. Mājas saimnieki apgalvo, ka ugunsdzēsēji glābšanas darbus sākuši tikai tad, kad piebrauca trešā VUGD mašīna. Tomēr VUGD pārstāvis apgalvo, ka ir radies pārpratums, jo visās mašīnās sākotnēji ūdens ir bijis.

Garkalnes ūdens saimnieks taisnojas, ka centralizētās ūdensapgādes sistēmas iepirkuma rezultātus nekādi nav varējuši ietekmēt vai veicināt, ka uzvar domes priekšsēdētājam pietuvināti uzņēmumi. Iepirkumu uzraudzījušas vairākas atbildīgās un kontrolējošas institūcijas. Konkursā uzvarējis lētākais piedāvājums, taču nespēj garantēt, ka līdzīga situācija (dzēšot ugunsgrēku, ūdens rezervuārs būs tukšs un ciema iedzīvotāji paliks bez ūdens) neatkārtosies.