Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Skandalozi

Īrnieki Rīgā piedzīvo nepatīkamus notikumus

© Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

Karlsbergu ģimene Rīgā Nometņu ielā dzīvokli īrē jau vairākus gadu desmitus. Sākotnēji nams bija Rīgas pašvaldības īpašumā, tomēr pirms 10 gadiem denacionalizācijas procesā to atguva īpašnieks, kurš dzīvo ASC un par māju neliekas ne zinis, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Mājas iedzīvotāji ir neizpratnē par nama īpašnieka rīcību. Kopš māja ir nonākusi privāta īpašnieka pārziņā netiek piestādīti rēķini ne par īri, ne ūdeni. Līdz ar to jau vairākus gadus cilvēki nemaz nevar legāli samaksāt par to, ka dzīvo šajā mājā. Iedzīvotāji raidījuma "Bez Tabu" žurnālistiem apgalvo, ka īpašnieks nekad šajā adresē nav ieradies, dzīvo Amerikas Savienotajās Valstīs un, kas satraucošākais, neliekas ne zinis par māju, neveic remontdarbus, kā rezultātā nams novests līdz avārijas stāvoklim.

Lilija Karlsberga, kura dzīvo minētajā mājā stāsta: "Mēs nevienam nemaksājam, jo mums nav kam maksāt. Māja netiek apsaimniekota. Arī netiek piestādīti rēķini. Rīgas Dome ir sasaukusi komisiju un mēs esam atzīti kā cietušās personas. Turpinājums vēl sekos." Sieviete arī norāda, ka "Rīgas ūdens" nama iedzīvotājiem ir piestādījis parādu 10 000 eiro apmērā.

Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

Pēc tam, kad ASV dzīvojošais nama īpašnieks nomira, māju īpašumā pārņēma viņa radinieks. Jaunajam īpašniekam Karlsbergu ģimene, kā paši saka, esot maksājuši godprātīgi. Nemaksātājus saimnieks patriecis. Tai pat laikā jaunais īpašnieks uzstāja, ka īrniekiem pašiem jāsamaksā iepriekšējā saimnieka nolaidības dēļ uzkrātais parāds, ar ko iemītnieki nav mierā.

Šobrīd īpašums ir nonācis brāļu Kārļa un Mārtiņa Dambergu īpašumā. Viņi Kalnciema kvartālā atjaunojuši daudzas senās koka mājas. Tāpat vēlas sakārtot namu Nometņu ielā, tāpēc pārņēmuši arī tiesvedības ar Karlsbergu ģimeni stafeti, jo izlīgumam, kas paredz arī kompensāciju, īrnieki nepiekrīt.

Karlsbergi nevēlas pieņemt kompensāciju, bet gan sagaida, ka jaunais īpašnieks ierādīs citas, līdzvērtīgas dzīvojamās telpas, kā to paredz likums.

Īrnieki uzskata, ka, nesagaidot tiesas spriedumu, īpašnieki cenšas izdzīvot viņus, padarot dzīvi namā neciešamu: atslēgta ūdens padeve, iebrauktuve uz pagalmu aizšķērsota ar milzu būvgružu konteineru, tāpat iemitināts neciešams kaimiņš.

Īpašnieku pārstāvis. J. Pūce raidījuma "Bez Tabu" žurnālistiem skaidro, ka īpašnieki ir tiesīgi ierādīt telpas iemītniekiem pēc saviem ieskatiem. Tāpat konteiners novietots teritorijas sakārtošanas vajadzībā. Advokāts arī uzskaita vairākus īrnieku pārkāpumus un cer, ka tiesa tos ņems vērā: pretlikumīgi, bez īpašnieka piekrišanas dzīvoklī deklarējusi svešas personas, pārkāpj pagalma lietošanas noteikumus un veikuši nesaskaņotu izbūvi.