Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS. Skaļākie seksa skandāli kino industrijas vēsturē

© Scanpix, Vida Press

Holivudas producents Hārvijs Vainstīns tiek vainots seksuālā uzmācībā slavenām aktrisēm pēdējās divās desmitgadēs, bet vēsture liecina, ka sapņu pilsētā un lielajā kino industrijā tas nav nekas jauns. Aktrise Džoana Kolinsa netika pie leģendārās Kleopatras lomas, jo atteicās pārgulēt ar kinostudijas bosu, Džūdijai Gārlendai regulāri uzmācās, bet Šērlijai Templai tika demonstrēts dzimumloceklis. Apsūdzības Vainstīnam ir tikai aisberga redzamā un pēdējā daļa Holivudas ilgajā un netīrajā seksuālās uzmākšanās vēsturē.

Visiem, kuri bija naivi iedomājušies, ka leģendas un nostāsti par kino industrijā valdošo principu, ka pie labas un lielas lomas var tikt tikai caur gultu, ir palikuši pagātnē, aizvadītajās nedēļās nācās smagi vilties un atvērt acis no jauna. Vairāki desmiti pirmā lieluma zvaigžņu Vainstīna skandāla sakarā atzīst, ka šis sievieti pazemojošais princips ir dzīvs vēl joprojām, it īpaši Holivudā.

Pirmais nopietnais seksa skandāls

Pirmais seksa skandāls kino citadeli satricināja jau 1921. gadā, kad komiķis un mēmā kino pirmā zvaigzne, kas saņēma algā miljonu ASV dolāru, - Rosko Arbakls, saukts arī par Resnuli, tika apsūdzēts aktrises Virdžīnijas Repī izvarošanā un nogalināšanā. Komiķis apmeklēja mežonīgu ballīti Sanfrancisko viesnīcā, un tā noslēdzās ar aktrises kliedzieniem vienā no istabām. Raustoties sāpju agonijā no pārplīsuša urīnpūšļa, viņa paspēja pateikt, ka Arbakls viņai ar savu svaru uzgūlies un izvarojis. Kad pāris dienas vēlāk aktrise slimnīcā nomira, komiķis tika apcietināts un viņam izvirzīja apsūdzību slepkavībā, kas vēlāk tika nomainīta ar smagu miesas bojājumu izdarīšanu, kuru rezultātā iestājās personas nāve. Pēc trīs tiesas procesiem aktieris tika attaisnots pierādījumu trūkuma dēļ. Vienas nakts laikā visu Amerikas bērnu dievinātais omulīgais un smieklīgais resnītis pārvērtās par nīstāko cilvēku valstī, un ļaudis pie tiesas ēkas spļāva viņam sejā.

Pilnu rakstu lasiet žurnālā "Vakara ziņas", www.vz.lv