Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Skandalozi

Seksuālā uzmācībā apsūdzētais Vainsteins pārvaldījis ''spiegu armiju''

© AP / Scanpix

Par seksuālu uzmākšanos apsūdzētais Holivudas producents Hārvijs Veinsteins algojis žurnālistus un bijušos spiegus un militārpersonas, kas izmantoja viltotas identitātes, lai mēģinātu atturēt Veinsteina upurus no publiskām apsūdzībām, ziņoja žurnāls "The New Yorker".

Tikmēr ASV Televīzijas akadēmija, kas pasniedz "Emmy" televīzijas balvas, izslēgusi Veinsteinu "uz mūžu", vēsta žurnāls " Variety". Līdzīgi iepriekš rīkojusies arī ASV Kinoakadēmija, kas pasniedz prestižās "Oskara" balvas.

"The New Yorker" ziņo, ka patiesības noklusēšanai Veinsteins, sākot no 2016.gada, nolīdzis privātas drošības aģentūras, tostarp kompāniju "Black Cube", ko vada bijušais Izraēlas izlūkdienesta "Mossad" virsnieks. Veinsteins algojis arī korporatīvoās izmeklēšanas un riska konsultāciju firmu "Kroll".

Lai iegūtu informāciju, divas "Black Cube" darbinieces tikās ar aktrisi Rozu Makgovanu, pirms viņa apsūdzēja Veinsteinu izvarošanā. Viens no "Black Cube" izmeklētājām slepeni ierakstīja vismaz četras sarunas ar Makgovanu. "Black Cube" darbinieces, tiekoties ar aktrisi, izlikušies par sieviešu tiesību aizstāvēm, ziņo "The New Yorker".

Žurnāls atsaucas uz dokumentiem un septiņu Veinsteina lietā iesaistītu personu sacīto.

"Black Cube" izmeklētāja izmantojusi arī viltus identitāti, tiekoties ar preses pārstāvi. Viņa apgalvojusi, ka vēlas apsūdzēt Veinsteinu, bet patiesībā vēlējies noskaidrot, kuras no sievietēm runā ar medijiem.

Veinsteins un viņa noalgotie spiegi arī izmantojuši žurnālistus, lai izspiestu informāciju no sievietēm, kuras apsūdz producentu.

Gada laikā Veinsteins un viņa komanda savākusi informāciju par vairākiem desmitiem cilvēku, papildinot psiholoģiskos profilus ar viņu personisko vai seksuālo vēsturi ar mērķi diskreditēt vai iebiedēt viņus.

"The New Yorker" raksta, ka Veinsteins arī meklējis palīdzību pie saviem bijušajiem darbiniekiem kino nozarē, lai iegūtu informāciju.

Žurnāls ziņo, ka reizēm izmeklēšanā bijuši iesaistīti arī Veinsteina advokāti, tostarp Deivids Boiss, kurš 2000.gadā pārstāvēja demokrātu kandidātu Alu Goru strīdā par prezidenta vēlēšanu rezultātiem ar Džordžu Bušu jaunāko.

"The New Yorker" ziņo, ka Boiess parakstījis līgumu, lūdzot "Black Cube" iegūt informāciju, lai apturētu laikrakstu "The New York Times" no raksta publicēšanas par Veinsteina pastrādātajiem seksuālajiem noziegumiem. Tolaik Boiess kādā citā lietā pārstāvējis arī "The New York Times".

Boiess žurnālam atzina, ka pieļāvis kļūdu, sadarbojoties ar "Black Cube".

Veinsteina preses pārstāve noraidīja žurnāla ziņoto, uzsverot, ka šie apgalvojumi par cilvēku iebiedēšanu esot izdomājumi.

Veinsteinu par seksuālu uzmākšanos apsūdzējušas aptuveni 100 sievietes un pret viņu sākta izmeklēšana Londonā, Losandželosā un Ņujorkā.